lauantai 7. huhtikuuta 2012

Taimi- ja kylvökuulumisia

Aprillipäivänä eli viime sunnuntaina kylvin melonia (Petit gris de Rennes Melone), purjoa, tsinniaa kahta lajiketta, mirrinminttua, leijonankintaa ja valkoista sulkaneilikkaa. Nyt ovat kaikki itäneet, leijonankidatkin kun viimein tajusin nostaa ne valoon. Olin kylvänyt ne ohjeiden mukaan pintakylvönä, mutta unohtanut muiden purkkien kanssa pimeään kylpyhuoneeseen. Ja kyllä, näin kun asiaa miettii ajatuksella, niin pintakylvö tarvitsee valoa itääkseen...

Tämä kuva eilisaamulta, nyt on leijonankidan taimissa
pituutta melkein sentti. Vähän tiheään on kylvetty.

Tsinnian siemenet sain siemenkirjeestä. Toiseen pussiin oli merkattu 'Tsinnia iso' ja toiseen 'Tsinnia Envy Sunshine 75'. Envy sunshine taitaa olla tuollainen vaalean keltaisenvihreä-lime, iso on sitten yllätys. Nyt on myös yllätys kummassa purkissa on kumpaa. Olin kirjoittanut väärällä tussilla nimet purkkien kylkiin ja ensimmäinen merkkaus oli hinkkautunut tyystin pois.

Tsinnia - vähän hontelot taimet taipuvat aurinkoon

Nämä basilikat kylvin jo 16. helmikuuta, toiveikkaana aikaisesta sadosta. Hitaastihan nuo ovat nyt kasvaneet, voisi kylvää vielä toisen satsin niin saisi kasvukilpailun aikaan. Lisäksi jokaisen basilikataimipurkin mullan pinnalle on tullut valkoista rähmää, mitä lie...

Helmikuussa kylvetyt basilikat

Munakoiso Rosa Bianca voittaa kisan lehtien koosta. Munakoisot kylvin myös helmikuun puolivälissä. Onko jollain muuten parempaa tietoa, kannattaisiko munakoison taimi tukea kun kasvaa noin lakoon? Entä pitääkö latvoa?

Munakoison taimet

Keittiön pöydällä odottaa vielä pino siemenpusseja huhtikuun kylvöjä. Kylvömulta oli vain päässyt lähimarketista loppumaan. Onneksi tänään ovat kaupat auki ja taidamme ehtiä kunnon puutarhamyymälälle asti.

Tässä vielä terveiset Pohjanmaan kasvihuoneelta. Siellä ovat jo mehiläiset pölytyspuuhissa!

7 kommenttia:

 1. Hyvällä alulla ovat kylvöksesi! Minunkin jaksaa ihan mainiosti, mutta nyt on vaihe,että pitäs saada siirrettyä ne tuonne kasvatusmökkiin, pääsisi ruukuttamaan samettiruusut ja asterit, myös chilit kaipaisi jo isompaa purkkia.
  Hyvää pääsiäispyhiä!

  VastaaPoista
 2. Minä en jostain syystä saa vesimelonia itämään :/ tänään laitan taas uudet ja tovon, että edes yhden saisin! :)

  VastaaPoista
 3. Mun tomaatit pääsevät jo toiseen kertaan tänään syvempään multaan kasvamaan,kun venyvät hirvittävää tahtia.

  Hyvällä mallilla näyttävät olevan sinunkin kasvustosi :)

  VastaaPoista
 4. Isompia ovat munakoisosi kuin minun. Mietin tänään niiden kanssa ihan samaa, että pitääkö niitä latvoa? Puutarha netin keskustelusta sitten löysin tietoa, että ei latvota, tuetaan vain. Ja isompana sitten voi oksia poistaa, jotta latvusto pysyy ilmavana. Näin sanoivat siellä sellaiset, jotka taisivat tietää..
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 5. Kaisa, minäkään en saanut kaupasta ostettuja vesimelonin siemeniä itämään. Kun laitoin tuoreesta melonista, jonka söin, siemenet multiin, niistä iti n. 10 siementä. Koulin just niistä 3 ensimmäistä, 1 nyypähti, 2 näyttää hyvältä :)
  Kuje; Voiskohan munakoisollesi laittaa vähän lisää multaa ? Jos pysyisi sitten paremmin pystyssä :)

  VastaaPoista
 6. Tervehdys :)sattuipas puuarhablogeja selatessani silmiin juttusi, mullakin noita zinnioita, envy -lajiketta, jännää, tuleeko minun kasvatuksessa kukaksi asti...pitäisi varmaan siirtää kohta suurempiin ruukkuihin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikista kommenteista! Kiva kuulla, että kylvökset on hyvällä mallilla muuallakin. Kuvia olenkin nähnyt monissa blogeissa! :) Minulta unohtui jutusta kuva purjosta, jonka kävi vähän hassusti... Unohdin kylvöpurkin päälle kannen liian pitkäksi aikaa, ja taimet jäivät taivuksiin kun eivät raukat päässeet ojentumaan.

  Chilit koulin keskikokoisiin kukkaruukkuihin, pitääköhän ne siirtää vielä jossain vaiheessa isompiin ruukkuihin? Tomaatit ovat minullakin aikamoisia hujoppeja, en tiedä pitäisikö niitäkin mullata.

  Kiitos mustakissa munakoisovinkeistä, pitää tehdä noin! Minne olet ajatellut istuttaa omasi? Avomaalle/kasvihuoneeseen? Sitäkin nyt pohdin...

  Melonin siemenet ostin viime viikonloppuna puutarhamessuilta Hyötykasviyhdistyksen osastolta. Näyttäisi, että kaikki kylvetyt siemenet itivät, joten ainakin tuossa lajikkeessa näyttäisi olevan potkua... Saa sitten nähdä löydänkö tarpeeksi lämmintä paikkaa, jotta tulisi satoakin... Meloni on muuten hauska siitä, että se mainitaan v. 1933 julkaistussa Kodin puutarha kirjassa. :) Siellä on hyvät kasvatusohjeetkin, pitää muistaa kirjoittaa joku juttu asiasta!

  Zinniat olisi kyllä kiva saada kukaksi asti, viime vuonna minulla oli tosi huono tuuri (taito) kesäkukkien kanssa, alkovat kukkia vasta lähemmäs syksyä... Tänä vuonna pitää muistaa lannoittaa! :)

  VastaaPoista