maanantai 16. huhtikuuta 2012

Taimipottien askartelua sanomalehdistä

Eilen illalla kävin sanomalehden kimppuun tavoitteena saada aikaa taimipotteja purjojen koulintaa varten. Viime keväänä yritin sanomalehtipottien tekoa, mutta sanomalehtipalojen koossa pysyminen tuntui mahdottomalta ja luovutin. Nyt kävin homman kimppuun määrätietoisemmin ja törkkäsin potit vauhdilla vierekkäin pystyyn muoviastiaan. Hieman varmuutta ja tiukkaa otetta sanomalehtiruukkujen taitteleminen vaatii, ainakin jos ei käytä teippiä. Kyllä potit sitten pysyvät koossa, kun ovat täynnä kosteata multaa. Sanomalehdestä tehty istutusruukku on melko kätevä myös siinä mielessä, että sen voi istuttaa aikanaan maahan kokonaan. Sinne lehtikin sitten kesän mittaan maatuu.

Tässä kuvia taimipottien askartelusta. Materiaalina hesari, jonka uutisia ei ole millään erityisellä menetelmällä valittu. :)

taimipotteja sanomalehdestä
Hesari taimipottimateriaalina

Taimipottien tekoon tarvitsee siis: sanomalehtiä, sakset ja pullon. Itse en käyttänyt teippiä, mutta pienistä maalarinteipin paloista ei esimerkiksi pohjassa ja sivusaumassa ole haittaa.

Sanomalehden paloja kannattaa kerralla leikellä reilusti, niin ruukkuja syntyy sarjatuotannossa runsaasti. Käytin tuollaisia hesarin neljäsosasivuja.

Istutus potteja itsetehtyjä
Pottituotanto aluillaan
Lehden suikale kierretään tiiviisti pullon ympäri, niin että osa paperin reunasta jää pullon yli taimipotin pohjaksi. Käytin pientä oliiviöljypulloa muottina, siitä tuli sopivan kapoisia ja korkeita potteja.

Tee itse taimiruukkuja
Lehden suikale rullalle pullon ympäri, niin että alareuna yltää pullon pohjan yli
Pullon yli menevät reunat taitellaan taimipotin pohjaksi. Muistan että jossain suositeltiin, että pohja saisi olla ohut, jotta altakastelu sujuu paremmin.

tukevia ruukkuja sanomalehdestä
Tähän sain onnistumaan siisteimmän pohjataitoksen
Yläreunan voi myös taitella sisään päin. Ruukku näyttää siistimmältä ja pysyy myös kasassa paremmin. Itse jaksoin osaan tehdä yläreunaan taitoksen, en kaikkiin.

Sanomalehtipottien valmistukseen myydään myös (puu)muotteja. Olen nähnyt niitä joissain blogeissa, mutta en ikinä kaupassa. Ideana on käsittääkseni, että pullon korvaavalla lieriöllä on jotenkin erityisesti muotoiltu vastapala, jota vasten muotti painetaan ja kierretään, niin että pohjan taitoksesta tulee tiivis. Tuollaista taimipottilaitetta olisi kyllä hauska testata!

Mutta näin, ovat nyt ainakin nämä taimiruukut testauksessa. Saa nähdä viihtyvätkö purjon taimet...

3 kommenttia:

 1. Hienoja potteja olet tehnyt! Kiva kyllä olisi uusiokäyttää nuo sanomalehdet tuolla tavalla. Tosin niitä kuluu aika paljon kylvö- ja istutuspuuhissakin, eli kyllähän niistä iloa on lukemisen jälkeen... ja useammin juuri vasta puutarhapuuhissa, kun ei tule ahistusta kaikenmaailman murha-, tappo- ja sotauutisista. Onneksi lehti loppuu Fingerporiin, heh.

  VastaaPoista
 2. Oot ollu reipas;meikäläinen aina silloin tällöin miettii,että vois tuollaisia sanomalehtipotteja vääntää,mutta kuitenkin aina iskee laiskuus ja tulee sitten sorruttua valmiisiin muovitörppöihin tai maitopurkkeihin...

  VastaaPoista
 3. Kiitos Geranium! :) En tiedä ovatko niin hienoja, mutta kelpaa kunhan pysyvät seuraavan kuukauden kasassa... Lehden järjestys on varmasti tarkkaan harkittu synkästä kevyempään, alkaen paikallisuutisista ja päättyen Fingerporiin. ;)

  Katja: En olisi minä varmaan nytkään jaksanut noita askarrella ellei purjoa olisi tullut kylvettyä niin hirveää määrää, etten oikeasti enää yhtään tiennyt mihin saisin ne purkitettua. Ja nuukana kaupan muoviruukkuja annetaan vain Erityisille kasveille. :)

  VastaaPoista