keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Pelargonian pistokkaat

Jos uskoo kuunvaiheisiin puutarhanhoidossa, niin nyt on ollut hyvä aika ottaa pistokkaita. Minä luotin myös luonnonvoimien ystävälliseen apuun ja leikkelin pistokkaita pelargonioista. Yhden tai kaksi pistokasta leikkasin jokaisesta. Napsasin päävartta (viime vuonna itse kylvämäni ja istuttamani eivät syystä tai toisesta ole kovin haarautuneita...) ja leikkasin pätkästä sitten alimmat lehdet pois.

Pistokkaaseen jätin siis melkein kymmenisen senttiä pitkän varren ja pari ylintä lehteä. Ruukut täytin mullalla ja kastelin hyvin, sitten istutin pistokkaat koloonsa. Lopuksi vielä peitin pistokasruukut muovipusseilla, jotka jätin vähän auki ilmanvaihdon vuoksi. Pistokasruukut vein ohjeiden mukaan seinustalle, johon aurinko ei yllä, mutta paikka on muutoin valoisa.

Pelargonian pistokkaat

Seurailin siis näitä Sarin puutarhat -blogin hyviä ohjeita. Pelargonioiden mullat olin vaihtanut melko tasan kaksi viikkoa ennen pistokkaiden ottoa. Molemmat olisi varmaan voinut tehdä kerralla, mutta ajattelin että parempi antaa kasveille pieni hengähdyshetki välissä.

Toistaiseksi pistokkaat ovat siis edelleen hengissä ja näyttävät suurin piirtein samalta kuin istutettaessa. Aika menee niin hurjan nopeasti, että siitä taitaa olla jo melkein kaksi viikkoa kun leikkasin pistokkaat. Uusia lehtiä ei vielä ole, mutta pian kai pitäisi pistokkaiden alkaa kasvaa mikäli ovat juurtuneet kunnolla.

Sain tänään myös Vaahteramäki-blogista Inspiroiva Puutarhablogi-tunnustuksen, kiitokset sinne! Kysymyksiin vastasin jo aiemmin ja mieluusti jakaisin tunnustuksen myös takaisin Vaahteramäkeen. Käykää ihmeessä tutustumassa, suosittelen blogia lämpimästi niin ihanien kuvien kuin hauskojen tarinoidenkin puolesta.

2 kommenttia:

  1. Samanlaiseen pistokasoperaatioon pitäisi täälläkinpäin ryhtyä. Pelargonioiden lisäksi riippapetuniat kaipaavat kovasti jo latvomista ja nehän lähtevät myös hyvin kasvamaan pistokkaista :)

    VastaaPoista
  2. Kurkkasin juuri pistokaspusseihin ja siellähän on muutamissa kukannuput. :) En tiedä kyllä onko hyvä vai huono merkki juurtumisen kannalta!

    VastaaPoista