torstai 12. huhtikuuta 2012

Yrttitarha ruukussa

Huomasin, että minulta oli unohtanut lupaamani viidennen kirjan esittely. Kyseessä on Deborah Schneebeli-Morrellin kirja Yrttitarha ruukussa (Grow Your Own Herbs in Pots). Kirja on sen verran houkutteleva ja herkullinen, että pakko tämä on esitellä. Vielä muutaman viikon malttaa selailla kirjoja, ja sitten fokus siirtyykin ulkoilmaan!

Parasta tässä kirjassa ovat ehdottomasti kauniit valokuvat. Nimensä mukaisesti kirjassa esitellään kasviasetelmia ruukkuihin, ja asetelmat mauste- ja terveysyrteistä erilaisissa enimmäkseen kierrätetyissä ruukuissa ovat aivan ihastuttavia.

Kirjan alkusanoissa on pieni yrttien historia osio. Yrttejä on käytetty ammoisista ajoista ja niiden merkitys lääketieteessä on ollut valtava. Itse en osaa juurikaan käyttää yrttejä lääkinnällisiin tarkoituksiin, lääke tarkoittaa meillä muovipaketista tulevaa buranaa. Yrttejen käyttöön voisi kyllä perehtyä joskus. Kertokaa jos teillä on omakohtaisia kokemuksia tai hyviä vinkkejä mitä kannattaa popsia flunssaan. :)

Deborah Schneebeli-Morrell: Yrttitarha ruukussa

Kirjassa esitellään kivoja ideoita omaperäisiksi ruukuiksi ja astioiksi, myös pienellä budjetilla toteutettavia. Paljoa rahaa ei todellakaan tarvita, kivoja asetelmia saa vaikka vanhaan teepannuun. Se on sellainen idea minkä voisin itsekin toteuttaa, nurkissa on joitain vanhoja teepannuja/muita keittiöastioita, jotka ovat niin mustuneita etteivät sovi enää ruuanlaittoon. Kirjassa on istutettu yrttejä myös vanhoihin suurkeittiökattiloihin, todella makean näköisiä! Niitä kun vain löytäisi jostain, niin porakoneella voisi surrauttaa reiät pohjaan...

Basilikat tällaisissa säilykepurkeista tehdyissä ruukuissa näyttävät vastustamattomilta. Kunpa löytäisi jostain tuollaisia öljypurkkeja! Lähimarketista niitä jo nuuskimme, eikä siellä ollut.

Basilika säilykepurkista ruukku
Upea ruukku basilikalle vanhasta säilyketölkistä kierrättämällä

Muutamia muita hauskoja ideoita erilaisiksi ruukuiksi: harvan metallikorin voi vuorata vuorausmatolla ja sitten istuttaa siihen. Näyttää siistiltä kun valitsee metallinväriin sopivan värisen vuorausmaton. Tai vanhan lävikön voi vuorata rahkasammaleella ja siten käyttää lävikköä yrttiruukkuna. Enempää ideoita ei voi paljastaa, ettei kirjasta mene koko juju. :)

Vanha lävikkö istutusastiaksi

Tässäkin kirjassa on siementen kylvöohjeet ja muuta perustietoa kasvien hoidosta, joten kirja sopii myös (vaikka lahjaksi) aloittelijalle. Voisin kuvitella, että tästä saisi kivan lahjan jollekin ruuanlaitosta pitävälle, joka on kiinnostunut omien maustekasvien kasvatuksesta esimerkiksi kerrostalon parvekkeella tai ikkunalaudalla.

Kirjan saapi ainakin täältä. Mukavaa torstai-iltaa, toivottavasti viikonlopun sää sallii jo ulkotyöt. Ja tamperelaiset, muistakaahan Tampereen puutarhamessut viikonloppuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti