maanantai 10. maaliskuuta 2014

Omenapuiden leikkuusta

Joka keväinen urakka on nyt puoliksi hoidettu. Eli olen leikannut kaikki pystyvesat omalta ulottuvuudeltani. :) Ja kuten joka kevät, pohdin taas leikkaammeko omenapuita väärin kun tekevät vesoja niin runsaasti? Tässä kuvamateriaalia leikkausprojektin alkuvaiheilta:


Mitä mieltä olette, onko tilanne paha? Tuosta on siis jo muutamia alimpia vesoja saksittu pois. Omenapuita on leikattu joka vuosi jo ennen meitä, joten uudesta 'järkytyksestä' puille ei ole kyse.

Kaikissa lukemissani ohjeissa käsketään leikkaamaan pystyyn kasvavat vesat pois, ja näin olemme toimineet. Naapurustossa olen nähnyt kuitenkin, että puihin on jätetty esimerkiksi puolet vesoista puuhun ja vain puolet on poistettu.

Ja loppuun jotain kaunista - ihana ruukku valkoisia helmililjoja, ja ihana kevät ja kevään valo... Aurinkoista viikkoa!


6 kommenttia:

 1. Oi tuota leikkaushommaa olisi meilläkin luvassa. Vaikka puut on meillä vielä pieniä niin noita pystyvesoja tekevät paljon. Ei muuta kuin saksihomman. Helmililjat on niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh! On noissa kyllä hommaa, ja nyt tuntuu että silmut ovat ilmestyneet ihan viikossa auringonpaisteen myötä. Ja vieläkin olisi siis leikattavaa jäljellä...

   Poista
 2. Seuraavalla kauppareissulla pitää kyllä tulppaanien sijasta ostaa valkoisia helmililjoja. Todella nättejä <3

  VastaaPoista
 3. Hei! Nuo pystyyn kasvavat vesiversot pitää tosiaan poistaa, ne eivät tee omenia (pitkään aikaan) ja tekevät puusta solmuisen nopeasti.

  Itselläni ei ole ollut matalaksi leikattuja puita (kuten sinulla vaikuttaisi olevan), joten en osaa sanoa, mistä suuri määrä mahtaisi tässä tapauksessa johtua. Silmiin pistää ainakin se, että versot näyttävät tulevan samasta kohtaa kuin aiemmat. Onko siihen muodostunut joku tappi, josta kasvavat?

  Itse poistan versot ennen juhannusta käsin, kun ovat aloittaneet kasvun, mutta eivät vielä puutuneet. Silloin ne on helppo napsauttaa irti ihan vaan taivuttamalla. Vähentäisiköhän tämä tapa versojen kasvua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos asiantuntevista vinkeistä! Mielestäni kyllä on muodostunut tuollainen tapin tapainen, olisikohan tarpeen sahata se kokonaan pois?

   Poista