torstai 20. maaliskuuta 2014

Parananjättilumme

Hesarissa kerrottiin tänään Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan jännittävästä lummekasvista, Parananjättilumpeesta Victoria cruziana. Itselläni on sivistyksessä suuri aukko, enkä ole ikinä Kasvitieteellisessä puutarhassa käynyt, moni muu on saattanut tuon jättimäisen lumpeen nähdä. Ei varmaankaan juuri jää huomaamatta, mikäli sattuu paikalle oikeaan aikaan.

Kuva: Luonnontieteellinen keskusmuseo
Lehdet saattavat kasvaa kolmemetrisiksi ja kannattelevat 70 kilon painon tuollaisen tasaisen levyn avulla, uskomatonta! Varsinkin kun lehti on kuitenkin niin hauras, että sormi lävistää sen helposti.

Kasvista saisi myös mielenkiintoisen dokumentin aikaan. Mitä kaikkea sen sisälle kätkeytyykään, kun kukan sisällä voi olla 10 astetta lämpimämpää kuin ulkopuolella. Täällä meidän sisäpuutarhassamme kukinta alkaa toukokuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn, pitäisi ajoittaa visiitti tuohon väliin. Kukatkin ovat 20-30 senttiä halkaisijaltaan, yksiä maailman suurimmista.

10 kommenttia:

 1. Oi, luonnontieteellinen puutarha on ihana. Eipä ole tullut vuosiin käytyä. Pitäisikin viedä poika sinne katselemaan. Varmasti tykkäisi. Upea lumme.

  VastaaPoista
 2. Luin aamulla tuon saman artikkelin ja tuumasin, että saisiko itsensä sen verran liikkelle, jotta lähtisi katsomaan.

  VastaaPoista
 3. Kasvitieteellinen puutarha on monta kertaa ollut mielessä ja haaveissa. Aika huikea kyllä tuo jättilumme!!

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen kasvi! Ei ihan pieneen pihalampeen sovi:)

  VastaaPoista
 5. Kävin kasvitieteellisessä puutarhassa tammikuussa ja vähän petyin, kun en nähnyt jättilummetta. Artikkeli selitti asian, lummetta ei ollut silloin edes vielä istutettu. Kesään mennessä lehden pitäisi olla parimetrinen. Uusintakäynti olisi siis paikallaan.

  VastaaPoista
 6. Tuota kannattaa käydä katsomassa. Kuvaa katsoessa tunsin nenässäni sen ihanan kostean tuoksun joka leijailee lummehuoneessa. Olen nähnyt lumpeen myös kukkivana, opiskeluaikana vietin paljon aikaa tuolla piirtämässä.

  VastaaPoista
 7. Olen nuo lumpeet päässyt näkemään Kaisaniemessä. Todella mahtavia ja kauniita kasveja!

  VastaaPoista
 8. Tuo on upea lumme ja hieno paikka vierailla.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kommenteista! Voisipa olla kiva paikka järjestää puutarhablogitapaaminen :)

  VastaaPoista