torstai 29. maaliskuuta 2012

Siemenestä sitruunan taimia

Siitä taitaa olla jo kolme, neljä viikkoa, kun innostuin laittamaan kolme sitruunan siementä multaan. Nyt ovat kaikki kolme itäneet! Muistan jostain lukeneeni, että sitruunan siementen itämiseen menee tovi. Harmi kun en muistanut kirjata ylös milloin ne kylvin. Ennen kylvöä annoin siementen liota purkissa yön yli.

Saa nähdä tuleeko tästä taimesta sitruunapuuta koskaan. Huonekasvilegenda kertoo, että joku olisi joskus saanut jopa hedelmää itse kasvatetusta sitruunasta. Suomi24 valisti, että satoa voi siemenestä kasvatetusta sitruunasta odottaa kahdeksan vuoden kuluttua. Toinen legenda kertoo, että samasta siemenestä olisi versonut kaksi tai kolmekin versoa. Se panee vähän miettimään, mitä kaikkea ravinnetta ja kasvusäteilyä kaupan sitruunoille on annettu... Muistattehan aina harjata sitruunat ennen käyttöä hyvin juuresharjalla sekä kylmällä, että kuumalla vedellä! Ja paras vinkki sitruunamehun puristamiseen on rullata ensin huoneenlämmössä kypsynyttä sitruunaa edes takaisin pöydällä käden painon alla.

Huonekasvien kasvattaminen kaupan hedelmien siemenistä on jokseenkin kutkuttava ajatus. Avokadoa joskus koitin, mutta siitä ei tullut mitään. Samoin kerran laitettiin ananaksen hattu multiin, sekään ei yllättäen kasvanut. :) Eiköhän näistä sitruunoista vartu jotakin hauskaa, alku näyttää ainakin hyvältä!

Sitruunan taimia

P.S. Muistakaahan Helsingin puutarhamessut, aukesivat tänään torstaina ja meno jatkuu sunnuntaihin asti!

11 kommenttia:

 1. Meillä oli oma sitruuna"puu", joka oli siemenestä kasvatettu, ja sen varsikin alkoi jo puutumaan. Mutta sitten menin ostamaan Bauhauksesta jonkun kasvin, niin sen mukana tuli sitä seittipunkkia, mikä sen nimi sitten olikaan... Menetin melkein kaikki mun viherkasvit siinä sodassa, myös sitruunapuun :( Täytyisi kokeilla uudestaan, ja pysyä kaukana Bauhauksen kukista!

  VastaaPoista
 2. Voi miten harmillista! Ei tuota tulisi ajatelleeksi kun ostaa kivan kasvin kotiin. :/ Pitää varoa Bauhausia!

  VastaaPoista
 3. Söpöjä sitruunavauvoja! Kyllä niistä vielä komeat puut tulee, ja ehkä satoakin joskus.

  Mulla on ollut joskus myös sitruuna (ostotaimi), joka teki yhden hedelmän. Se oli ulkona terassin pöydällä kypsyttämässä sitä raakiletta, kunnes joku (iso lintu?) oli sen eräänä yönä tai aikaisena aamuna vienyt. Oli se surkeaa :)

  VastaaPoista
 4. Onnea sitruunapuulle. Kasvatin josku taatelin siemenestä palmun, se kasvoi melko suureksi, mutta menehtyi lopulta kerrostalon lämmössä, kehnolla hoidollakin oli varmaan osansa asiaan. Parasta olisi käyttää luomusitruunoita ravinnoksi.

  VastaaPoista
 5. Sellainen tosi kiva pieni kirjakin on olemassa, jossa kasvatellaan kaikkea kaupasta ostettua ja syötyä. HArmi kun en muista sen nimeä saatika kirjoittajaa. Minulla avokadon kasvatus on onnistunut useaan kertaan ja se onkin ollut tosi palkitseva kasvatettava. KAsvaa hetkessä hujopiksi. Äidilläni on nyt yli metrinen avokado, ja vasta kaksi vuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Mulla on kirja nimeltä "Kodin kukat: huonekasveja hedelmänsiemenistä" (1983), ja on ollut kyllä paras kirjaostos minkä oon koskaan tehny! Suosittelen!

   Ohjeet monen erilaisen kasvin idätykseen, kasteluun, valon tarpeeseen, multaan yms. Ohjeet esim. kiivin, melonin, sitrushedelmien, avokadon, bataatin, mangon, omenan ja viiniköynöksen kasvatukseen!

   Poista
 6. Hankin " Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta" - kirjan jonka on kirjoittanut Eva Rönnblom, kun kerran yritän saada pidettyä hengissä sellaista ihan marketista ostettua pientä sitruspuuta.
  Muistelisin jotta joskus lapsena tuikkasimme mummon kukkapurkkiin appelsiinin siemenen ja se myös iti ja kasvoi. Mummu kasvatteli sitä useamman vuoden puun kasvaessa kattoon saakka, siitä kukkiko puu koskaan ei ole muistikuvia..
  Hauskaa seurattavaa tuo kasvatus..

  VastaaPoista
 7. Hei tuo kirja näyttääkin hyvältä! Miten sinun sitruspuusi kävi? Netin keskustelupalstoilla kehotettiin ainakin antamaan paljon ravinteita ja etsimään mahdollisimman lämmin ja valoisa paikka...

  VastaaPoista
 8. Kiitos kivoista kommenteista. Taatelista voisikin tulla aika makea huonekasvi! :)

  Nuo sitruunan taimet näyttävät kyllä komean vantterilta muihin kylvöksiini nähden...

  VastaaPoista
 9. Mäkin olen laittanut kevään aikana sitruunan, mandariinin, appelsiinin, verigreipin siemeniä multiin, mutta yksikään ei ole itänyt, ainakaan vielä :) Lainasin kirjastosta Hannan mainitseman kirjan, siellä on hyviä neuvoja kaikkien sitruskasvien kasvattamiseen. Ostin eilen Plantagenista pienen Calamondin puun (9 eur tarjoukses), siinä on pieniä keltaisia hedelmiä. Ne on kuulemma happamia, kannattaa yhdistää appelsiinin tai johonkin muuhun, jos tekee marmeladia.

  VastaaPoista
 10. Minulla on 2 vartinen sitruuna"puun" taimi. Noin 5cm korkea taimi. Lähti keväällä kasvamaan nopeaa vauhtia, vaikka tulikin esiin mullasta viimeisenä. Sillä on hyvät juuret,kun ei heilahdakkaan kun koskettaa. Sillä on jo 7 lehti menossa...Minulla on myös muutama toinen sitruuna,joitten lehdet ovat vaaleanvihreät,tässä 2 vartisessa on tummanvihreät.

  VastaaPoista