maanantai 12. maaliskuuta 2012

Puutarhakirjoja esittelyssä: Pihan suunnittelu ja perustaminen

Hain puutarhakurssin jälkeen viime lauantaina kirjastosta vinon pinon puutarhakirjoja. Ajattelin esitellä tällä viikolla nämä viisi, jotka ovat olleet kovasti mieleeni. Samalla tulee kerrattua parhaat jutut itsellekin, kun kerron niistä teille.

Esittelyssä viisi erilaista puutarhakirjaa
Aloitan tällä Weilin + Göösin neliosaiseen Puutarha ja piha -kirjasarjaan kuuluvalla Irmeli Anttiroikon kirjalla Suunnittelu ja perustaminen. Painos on tästä loppu, mutta hieman kevyempää versiota nimellä Toteuta haaveittesi piha - Puutarhan suunnittelu ja perustaminen on saatavilla. Toteuta haaveittesi piha on Anttiroikon toimittama kirja, joka perustuu tähän samaan teokseen. Selasin sitä tuolla puutarhakurssilla, enkä ainakaan itse juuri keksinyt eroavaisuuksia. Myös kuvat näyttivät olevan samoja.

Irmeli Anttiroiko: Puutarha ja piha -teossarjan I osa: Suunnittelu ja perustaminen

Kirja on rakennettu erilaisten puutarhateemojen ympärille. Alkuun käydään läpi pihasuunnittelun perusteita ja sitten esitellään esimerkkipihoja ja niiden yhteydessä tarkempia puutarha-aiheita. Lopussa on vielä oma osionsa pihapuutarhan puista.Kirjan alussa kerrataan tiiviisti puutarhatyylien historiaa suomalaisesta näkökulmasta ja väritettynä kauniilla kuvilla. Mielestäni kiva aloitus tällaiselle puutarhasuunnittelukirjalle. Historian kertaus asettaa omankin pihan paikalleen ketjussa, joka on alkanut luostari-ja kartanopuutarhoista.

Suunnittelun perusteista käyään läpi yksityiskohtaisesti pihan näkymät, maasto, ilmasto, valo, kasvivalinnat, rakenteet. Pihasuunnitelman vaiheissa on mm. hyödyllisiä mittoja minkä kokoinen pitää olla auton kääntöpaikan, polkujen, kodinhoitotilan...


Pihasuunnittelun vaiheet


Uuden pihan suunnittelun lisäksi mielenkiintoinen osio on mielestäni myös 'Pihan peruskorjaus': vanhan pihan uudistus esimerkiksi omistajanvaihdoksen yhteydessä. Osiossa on hyviä vinkkejä mitä kannattaa säilyttää vanhalla pihalla ja millaisia asioita kannattaa laittaa kuntoon, kuten esimerkiksi vesien ohjaus ja valaistus.

Esimerkkipihat, jotka kirjassa esitellään ovat seuraavat:
 • Pienehkö piha tasamaalla
 • Rivitalopiha omakotialueella
 • Suojaisa terassi- ja patiopiha
 • Toimiva paritalopiha
 • Puita kasvava tontti tasamaalla
 • Piha rinteessä
 • Isohko piha maaseudulla
 • Harrastajan puutarha
 • Mummonmökin puutarhaidylli
 • Moderni ja perinteinen siirtolapuutarha
 • Vanha puutarha remontissa

Jokaisesta pihasta on selkeä karttapiirros, kuvia näkymästä ja kivoja yksityiskohtia. Yksityiskohtien huomioiminen tuo viimeistellyn vaikutelman, kirjassa on paljon sommiteltuja kuvia esimerkiksi puutarhakalusteista ja pikkuesineistä. Jokaisen pihan haasteet ja tyypilliset ongelmat käydään läpi, ja esimerkkipihojen yhteydessä on omat kappaleensa ja käytännön vinkit tarkempiin aihealueisiin, kuten esimerkiksi pensasaitojen hoitoon.

Toimiva paritalopiha

Minut sai innostumaan myös romantisoitu kertomus pihasta maalla, 'entäpä jos karistaisi kokonaan jaloistaan kaupungin tomut ja muuttaisi maalle asumaan... Luonnon helmassa elämä kulkee vuodenaikojen mukaisesti ja puutarhan työt rytmittävät kalenteria: kiireinen kevät kylvöineen ja istutuksineen, kesän juovuttava valo ja vehreys, syksyinen sadonkorjuu ja hiljainen talvi halonhakkuineen ja lumitöineen.'

Piha maalla


Kirjassa esitelty rinnetontti on melkoisen hieno ja sai haaveilemaan vähän jylhemmästä puutarhasta. Jyrkillä rinnetonteilla on varmasti omat haasteensa, mutta niistä saa todella hienoja kokonaisuuksia, kun vain näkee vaivaa.Siirtolapuutarhoihin kirjassa oli myös kivoja ideoita. Modernin ja perinteisen siirtolapuutarhan vertailu oli hauska. Itse olisin kovasti halunnut joskus siirtolapuutarhapalstan. Jos olisin jäänyt isompaan kaupunkiin asumaan olisi se varmasti edelleenkin toivelistalla.Tällainen kirja siis tällä kertaa, oikein suositeltava kaikille puutarha- ja pihasuunnittelua aloittaville ja varmasti myös vähän kokeneemmillekin. Löysin muuten netistä jutun Irmeli Anttiroikon omasta puutarhasta. Kannattaa käydä vilkaisemassa myös se, kertoo hyvin millaisella intohimolla kirjailija suhtautuu puutarhaan!

Ja tästä linkistä klikkaamalla löytyy tämä esittelemäni kirja, jos haluat täydentää puutarhakirjastoasi.

Tarkoitus olisi siis tällä viikolla ehtiä esittelemään myös nuo neljä muuta kirjaa, saa nähdä ehtivätkö kaikki viikon sisään. Haastaisin muutkin puutarhoistaan nettiin kirjoittavat esittelemään nyt suosikkejaan. Maaliskuun viikot ovat parasta aikaa suunnittelulle ja ideoinnille, siis loistava hetki myös puutarhakirjoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti