keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Riku Cajander: Puutarhan parhaat perhoskasvit

Nyt kirjaesittelyjen sarjassa vuorossa Riku Cajanderin kirja perhoskukista, Puutarhan parhaat perhoskasvit. Olen aiemmin kertonut Cajanderin kirjasta Luontopiha - ympäristöystävällinen piha ja puutarha, jonka sain viime vuonna lahjaksi. Siitä kirjasta olen pitänyt kovasti, ja tätä toistakin pitää kovasti kiitellä kauniista kuvista ja asiantuntevasta tekstistä.

Kirja on täynnä valtavan hyviä (makro-objektiivillä) otettuja kuvia kukista ja perhosista. En ole oikein ikinä ymmärtänyt, miten perhoset saa pysymään paikallaan kuvauksen ajan. Kai siihen tarvitaan tarpeeksi mehukas kukka. :) Omalla tilauslistalla on myös tuollainen makro-objektiivi, saa nähdä millaisiin tuloksiin sillä päästään ensi kesänä...

Riku Cajander: Puutarhan parhaat perhoskasvit

Kirjassa on lueteltu parhaat perhoskasvit ja niistä esitellään yksityiskohtaisemmin 120 kappaletta. Lisäksi kerrotaan yleisesti perhosista, sivuten myös pihalintuja, kerrotaan miksi kaikki kukat eivät kiinnosta perhosia ja tietenkin annetaan myös ohjeet, miten perhosbaari tehdään.

Pidän kovasti siitä, että yksittäisten kasvien esittelyyn panostetaan kunnolla. Esittelyistä herää heti halu istuttaa tuota ja tuota omalle pihalle, verrattuna pitkiin luetteloihin, joissa on kuvia ja lyhyitä esittelyitä toistensa perään. Luettelomaisuuteen turtuu niin helposti. Cajander on kirjassaan esitellyt jokaisen valitsemansa kasvin reilusti kahdella sivulla. Esittelyissä kerrotaan kasvista yleisesti, mistä kotoisin ja mitä perhosia houkuttelevat, ja annetaan ohjeet kasvatukseen ja hoitoon, sekä pieni 'erityistä'-osio. 

Tuo osio erityispiirteistä on mielestäni se koukuttavin. Luepa vaikka tämä: Karhunvatukan käyttöä suomalaisissa puutarhoissa tulisi mieluusti lisätä, koska se on hyödyksi myös muulle luonnolle. Sekä kukkimisaikaan että marjoessaan pensas on kaunis näky millä tahansa pihalla. Lajin marjoista saadaan mahtavaa hilloa. Tuoreena marjat ovat todellista herkkua mm. mysleissä ja jogurteissa. Nam!

Punahatut Echinacea
Suosittelen kirjaa lämpimästi! :) Löytyi ainakin meidän kotikirjastosta ja mm. täältä.

8 kommenttia:

 1. Hei, kiitos taas kirjaesittelyistä tässä ja edellisessä postauksessa! Taas monta mielenkiintoista opusta hankinta- tai ainakin harkintalistalle. :)

  VastaaPoista
 2. Täytyypä etsiä kirja luettavaksi. Minulla on aika paljon perhoskasveja eri puolilla pihaa, niistä on hyötyä puutarhurille. Kukissa pörräävät perhoset ja mehiläiset hoitavat pölytyksen.

  VastaaPoista
 3. Kirjastosta löytyi mukavasti puutarhakirjoja vielä pari viikkoa sitten, en tiedä mikä nyt on tilanne... Taitavat kaikki puutarhurit herätä kirjakaipuuseen yhtä aikaa. :)

  Perhoskirjana tämä Cajanderin on mielestäni todella hyvä. 'Perhosprofessori' Kauri Mikkola on kirjaa myös kommentoinut, mutta mielestäni tämä on miellyttävämpi kuin hänen oma paksu kirjansa aiheesta...

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjaesittelystä! Minun täytyy saada tuo kirja hyllyyni! :D
  Mulla on myöskin lahjaksi saatu Luontopiha-kirja kotona, tykkäsin siitä kovasti. Sitä tulee luettua yhä uudelleen.

  VastaaPoista
 5. Heippa Annu! Tuo on kyllä tosi kiva kirja, kannattaa hankkia. :) Cajanderin tyyli on sellainen, että kirjoihin on mukava palata ja aina löytää jotain uutta...

  VastaaPoista
 6. Mukava juttu!
  Kyllähän tämä kirja täytyy hankkia :)

  VastaaPoista
 7. Olenkin yrittänyt kerätä perhoskasveja pihalle, koska pidän niin kovin perhosista. Kiitos kirjavinkistä, täytyy tutustua:)

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla, kiva kun kävitte kommentoimassa! Jos joku intoutuu kirjan hankkimaan, niin käykää vielä kommentoimassa mitä piditte. :)

  VastaaPoista