perjantai 10. elokuuta 2012

Nuppu valkosipulissa

Mietinpä tässä kasvimaalla kulkiessani mikäs tämä hassu nuppu valkosipulissa on ja miksi näyttää olevan keskellä vartta. Sisällä silmiini sattui sitten Kotipuutarha 4/2012, jossa oli juttua valkosipulin kasvatuksesta. Opin seuraavaa: Talvivalkosipuleihin kuuluu kasvaa kesällä kukkavarsi, johon kertyy itusilmuja. Kukkavarsi ohjeistetaan leikkaamaan pois. Jos kukka kasvaa keskelle kasvin vartta on kyseessä kasvuhäiriö. Ja stressaantunut valkosipuli! Ulkomaiset lajikkeet stressaantuvat keväällä edestakaisin sahaavista lämpötiloista. 

Valkosipuli kukka keskellä kasvin vartta

Meillä osa valkosipuleista on Maatiaiselta ostettuja, osa kaupan valkosipulista napattuja ja osa perinteistä lohjalaista kantaa. Tässä taitaa olla se kaupan kiinalainen. 

Viime kesänä kastelin valkosipuleita ahkerasti nokkoskäytteellä. Tänä vuonna nokkoslannoitteen teko on jäänyt muiden kiireiden takia. Tuossa Kotipuutarhan numerossa on muuten hyvät vinkit valkosipulin kasvatukseen, kannattaa selailla jos tämä herkku kiinnostaa.

Valkosipulia on meille tulossa runsaasti, olisiko jollain hyvää reseptiä valkosipulien säilömiseen? Viime vuonna teimme konjakkivalkosipuleita, eikä maku ollut aivan mieluinen.

Kasvimaalla napsaisin pari kuvaa myös kehäkukista. Tähän ensimmäiseen kuvaan pääsi myös höttiäinen.

Kehäkukka edullinen koristekasvi

Ja tässä toisessa kehäkukalla on ikään kuin toinen pikkukukka keskiössä. En ole ennen tuollaistakaan huomannut!

Calendula officinalis kehäkukka

1 kommentti:

  1. Kasvimaanaapurillani oli myös kukka valkosipulin varressa, ihan alhaalla. Nytpähän tiedän mistä johtuu, voi esittää viisasta kun paljastan sen hänelle:)

    VastaaPoista