maanantai 25. marraskuuta 2013

Mustikkakakku

Tein viikonloppuna vähän erilaista mustikkakakkua. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, ja ehkäpä myös aavistuksen terveellisempi herkku, tässä voi ja kerma nimittäin korvataan kasvisöljyllä ja jugurtilla. Ilman sokeria ei silti pärjää. Valmis kakku vielä sivellään sitruuna-sokeri-vedellä, joten lopputulos on herkullisen kostea. Alkuperäinen ohje löytyy Smitten Kitchen-blogista, mutta laitan sen tuohon alle suomeksi ja niillä mittakonversioilla, joita itse käytin.

Mustikkakakku 

Mustikkasitruunakakku (jugurtti- ja öljypohjainen)

3,5 dl + 1 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa (ripottelin vielä vähemmän)
2,5 dl jugurttia (esimerkiksi Juustoportin turkkilaista)
2,5 dl + 1 rkl sokeria
3 munaa
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 tl vaniljasokeria
1,25 dl kasvisöljyä (käytin kylmäpuristettua kookosöljyä)
2,5 dl mustikoita
0,75 dl sitruunamehua


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota sopiva vuoka.

Sekoita yhdessä kulhossa 3,5 dl vehnäjauhoja, leivinjauhe ja suola. Toisessa kulhossa vatkaa yhteen jugurtti, 2,5 dl sokeria, kananmunat, sitruunankuori, vanilja ja öljy. Jos käytät kylmäpuristettua kookosöljyä, niin sulata öljy ensin vesihauteessa. Sekoita varovasti kuivat aineet ja nesteet yhteen. Sekoita mustikoihin 1 rkl vehnäjauhoja ja kääntele mustikat varovaisesti taikinan joukkoon.

Anna kakun kypsyä uunissa n. 50 min - 1 tunti, kunnes testitikkuun ei jää taikinaa.

Sillä aikaa keittele pikkukattilassa sitruunamehu ja 1 rkl sokeria (onnistunee myös mikrossa), kunnes sokeri sulaa. Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen kumoamista. Sivele jäähtynyt kakku sitruuna-sokeriseoksella. Anna jäähtyä kokonaan ja nauti.

Kookosöljyn maku sopi täydellisesti yhteen mustikoiden ja sitruunan kanssa, suosittelen kokeilemaan!

5 kommenttia:

  1. Hitsin vitsit kun kuulostaakin hyvältä. Ja vähän erilaiselta. Taitaa mennä kokeiluun ennen joulua, vaikken mikään ahkera leipoja olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tuo on melko nopea tehdä, ja sitten vaan odotellaan vesi kielellä uunin äärellä. :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, tuota kyllä kokeilen sopivassa tilaisuudessa.

    VastaaPoista
  3. Mustikoita löytyy pakastimesta, joten taidanpa kokeilla. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista