maanantai 23. syyskuuta 2013

Tomaattisatoa

Päivittäin kypsyy edelleen kourallinen tomaatteja ihan seinustalla ilman erillistä suojaa. Edes öiksi emme ole levittäneet harsosuojusta ja silti nuo jaksavat. Nyt ilmatieteenlaitos povaa öitä nollan tuntumaan loppuviikoksi, joten ehkä siinä vaiheessa pitää luovuttaa ja kärrätä loput joko tunkioon tai sitten tuoda kuistille kypsymään.


Nuo miniminitomaatit ovat lajiketta Hundreds&Thousands, joka on luonnostaan pienikokoinen. Muutoinkin meillä oli vain kirsikkatomaatteja viljelyssä. Ovatkohan nuo halkeamat hieman isommissa kylmien ilmojen aikaansaannosta?

Mitä te muut olette muuten tehneet kurpitsan varsille ja lehdille? Niitä on aivan valtavasti ja mietin pitäisikö niiden yli ajaa ruohonleikkurilla ennen kuin vie maatumaan?

11 kommenttia:

  1. Tosi hyvin olet saanut satoa, hienoa. Mä oon vaan nakannut kompostiin kurpitsan varret. Mutta esim. vanhan talon aikana menin vaahteran lehtien yli leikkurilla, ne maatuivat nopeammin kun silppusi ne ensin. Kaameaa että on luvattu hallaa - voi voi.

    VastaaPoista
  2. Kurpitsan varret olen laittanut kompostiin ja usein myös osan vaahteran lehdistä, niitä kun tulee meillä ihan hillittömästi. Meillä on tosin neljä lehtikompostia (1 m x 1 m). Tuo Pivin mainitsema ruohonleikkurilla pilkkominen on aika tehokas tapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos molemmille vinkeistä! Meillä mies tosiaan meinasi, ettei mun kurpitsanlehtikasan päältä ylipäätään pääse ruohonleikkurilla, juuri noiden varsien takia. :)

      Poista
  3. Meilläkin oli viime vuonna satatonnisia, ne sopivat suuhun kuin suuhun. Voiko kylmä sääkin rikkoa kuoren tomaateista? Ainakin epätasainen vedensaanti aiheuttaa halkeamia. Tänä vuonna suurin osa meidän tomaateista oli altakastelulaatikoissa ja sato oli tasaisempi kuin viime vuonna. Toisaalta sääkin on ollut erilainen. On hauska seurata kasvien elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovat kieltämättä hyviä. Keräsin taas muutamia siemeniä, saa nähdä pieneneekö tomaattien koko vuosi vuodelta. :)

      Poista
  4. Halkeamat ovat seurausta juuripaineesta. Jos vettä on normaalisti tarjolla heikosti, niin äkillinen veden saanti saa tomaatin halkeamaan. Kypsemmät tomaatit halkeilevat helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se se varmasti on syynä, hieman epätasaista tuo kastelu on ollut, kun viikonloput on vietetty poissa kotoa ja sitten sunnuntaina tai maanantaina kasteltu kunnolla.

      Poista
  5. Halkeamat ovat seurausta juuripaineesta. Jos vettä on normaalisti tarjolla heikosti, niin äkillinen veden saanti saa tomaatin halkeamaan. Kypsemmät tomaatit halkeilevat helposti.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Minä käännän aina kurpitsanlehdet kurpitsapenkkiin talveksi ja sitten keväällä käännän maan uudelleen ja lisään lannoituksen, Hyvin ovat näin kasvaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Noita on vain niin iso kasa kompostin päällä, että epäilen alkavatko maatua siellä ollenkaan...

      Poista