sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kuinka syvälle tulppaanin sipulit istutetaan

Tähän kysymykseen etsin vastausta eilen, kun istutin elämäni ensimmäiset tulppaanin sipulit. Ja oikea vastaus oli, että sipulin päälle kaksi kertaa sipulin korkeutta vastaava määrä multaa. Nyt meidän pihalla odottelee kevättä kirsikkapuiden välissä tällainen vaaleanpuna-valkoraidallinen tulppaani.

Tulppaanin sipuleiden istutus

Samalla innostuin lapioimaan vanhojen sipulikukkien kukintapaikalla ja etsimään jaettavia sipuleita. Melkein jo luovutin kun mitään ei tuntunut löytyvän, mutta sitten etsintä palkittiin ja löysin kasan eri kokoisia sipuleita. Paikalla kasvaa edellisen asukkaan istuttamia tulppaaneita, narsisseja ja krookuksia, joten oletan että ainakin paria lajiketta tuli siirrettyä uudelle paikalle.

Eilen tuli muutoinkin ahkeroitua pihalla. Istutimme Härkätien Herkku-nimisen rusotuomipihlajan kriikunapuun rinnalle. Kriikunapuu on sillä puolen taloa, jossa tulee käytyä vain muutaman kerran kesässä vaikka sinnekin jää talon ja tien väliin lähes neljän metrin kaistale. Siellä ei siis toistaiseksi ole ollut muuta kuin tuo kriikunapuu ja pari vanhaa kantoa, jotka poistettiin jo viime kesänä.

Kukkapenkkiin kylvin tällaisen listan perennoja: etelänmunkki, tarhakylmänkukka, kevätesikko, arovuokko, isotähtiputki ja illakko. Erityisen suunnitelmanmukaista kylvö ei ollut, jos kasvavat ensi kesänä niin mietin sitten sopivat paikat tarkemmin. Keväällä tekemäni hieno kukkapenkkisuunnitelma on eksynyt jonnekin, enkä tuon nettikuvan perusteella erota piirustuksessa muuta kuin etelänmunkit ja pionit. :)

Eilen myös aloitettiin syksyn haravointiurakka. Viime vuonna haravoimme muistaakseni kolme kertaa koko pihan, joten nyt on ensimmäinen kierros suoritettu. Auringonpaiste helli ihanasti kaikissa pihapuuhissa, eikä tämä aamu näytä yhtään huonommalta. Mukavaa syyspäivää teille!

8 kommenttia:

 1. Aika syvällä ne vanhat sipulit munkin mielestä on. Onneksi et luovuttanut, en minäkään:) Ja toivottavasti narsissini kukkivat ensi kesänä paremmalla paikalla. Kuin myös sinun kukkasipulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ilmestyykö kukkia ensi keväänä. Eiköhän :)

   Poista
 2. Upea syyspäivä nyt taas onkin. Ihanan kuuloinen kukkapenkki-istutus, onnea kylvöksille ja mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa auringonpaistetta on riittänyt ja pihalla on tullut touhuiltua tänäänkin. Juuri taas selailtiin kirjaasi, ja pohdittiin josko tehtäisiin meidän rytörinteestä vähän nätimpi Babylonin riippuva tuoksupuutarha-suunnitelman mukaan. :)

   Poista
 3. Teitkö noista perennoista ihan suorakylvön siemenistä kasvupaikalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein, oliko se väärin tehty? Ajattelin että nyt voi jo laittaa talven varalta, ennen kuin unohtuu... Toivottavasti jotain nousee keväällä esiin!

   Poista
  2. En sitä tarkoittanut :)
   Itsellä joitakin siemeniä tuolla varastossa myös ja olen miettinyt kumpi olisi helpompi tapa saada ne kasvamaan: suorakylvö kasvupaikalle vai potteihin kylvö ulos ja sitäkautta kesällä maahan.

   Poista
  3. No hyvä, ehdin jo säikähtää! :) Itse päätin, että en jaksa potti-istutuksia, vaan haluan päästä helpommalla. Ehkä aivan kaikki eivät idä, mutta saa olla...

   Poista