tiistai 11. syyskuuta 2012

Syksyn satoa

Oi ihanaa syksyn satoa! Tällä viikolla on keitelty omenachutneyta ja kesäkurpitsahilloa, sekä naposteltu kyssäkaalia, kriikunoita, lehtikaalia, kirsikkatomaatteja ja paprikoita. Tuon kuvassa esiintyvän melonin nostin sisälle kypsymään.

Meloni Petit Gris de Rennes Melone
Meloni 'Petit Gris de Rennes Melone' ja kyssäkaali 'Delikates'
Siemenpussin ohjeissa sanotaan, että Petit Gris de Rennes Melone -meloni (melkoinen nimi!) on valmis korjattavaksi kun hedelmää lähinnä oleva lehti kuihtuu.

Omenachutneyn tein tällä Omenamintun ohjeella. Chilit ja valkosipulit olivat myös omalta pihalta. Tuosta tuli aivan valtavan hyvää, suosittelen!

Kesäkurpitsa-inkiväärihillon tein Pastanjauhajien ohjeella. Jos pidät sellaisesta hieman happamasta appelsiinimarmeladista paahtoleivän päällä, on tämä sinun juttusi. Aivan täydellistä.

Joko te olette keitelleet hilloja tai säilöneet satoa muutoin? Pakkaseen en ole laittanut kuin pari pussillista kesäkurpitsan paloja (marjojen lisäksi), en oikein osaa ajatella kasvisten pakastamista.

15 kommenttia:

  1. Olisi ihan kivaa, jos satoa tulisi ihan ongelmaksi asti. Nyt taitaa sato jäädä niukaksi. Se mitä tulee, käytetään heti. Onneksi metsä on täynnä sieniä, suppilovahveroita riittää talven varalle kuivattavaksi vaikka kuinka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, ainoa mitä tuli 'liikaa' on meillä valkosipuli, sitä kun ei voi hirveän kovaa tahtia napsia :)

      Poista
  2. Hmmm, ajattelin yrittää olla aktiivinen, vaikka istutus-, kasvinsiirto- ja talojenkorjaushommia on enemmän kuin tarpeeksi. Mutta kun mulla on tänä syksynä ekaa kertaa pakastin! Niinpä otin kaupungista mukaan vanhan kirjani, jonka nimi on Sadonkorjuu, siinä lienee jotakin ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, kerrothan blogissasi jos teet hyviä reseptilöytöjä!

      Poista
  3. Koska omenoita tulee runsaasti, olen jo aloittanut omenasoseen tekemisen. En lisää siihen sokeria vaan pakastan sellaisenaan lisättäväksi vaikka aamupuuroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein omenasosetta viime vuonna. Huomasin vain että meillä homehtui kun ei tullut syötyä tarpeeksi nopeaan jääkaapista pakastimesta ottamisen jälkeen... Siinä saa olla tarkkana, tai pakastaa omaan talouteen sopivia annoksia!

      Poista
  4. Meillä on istutukset pyritty mitoittamaan sellaisiksi,että kaikki tulee syödyksi sitä mukaa,kun satoa vaan sattuu saamaan. Persiljaa ja tilliä menee pakkaseen,mutta eipä juuri sitten muuta.
    Chilejä,sitruunaruohoa ja minttua aion kuivata.
    Omenoita menee jonkinverran hukkaan,kun en ole kovin innokas säilöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten olet chilejä kuivannut? Minun viimeinen chilini on edelleen ulkosalla, pian pitäisi varmaankin nostaa sisätiloihin... Omenachutneyhin lisäsin pienen palan ja huh että tuo Apache oli tulista! Taittaako kuivaus yhtään makua?

      Poista
    2. Minä olen uunissa pienellä lämmöllä kuivatellut.
      Kyllä se tulisuus niissä hyvin tuntuu säilyvän ;)

      Poista
  5. Ihanan sadon olet saanut! Tuosta melonista olen erityisen kateellinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään maistettiin melonia ja se oli valitettavasti vielä raaka, olisi pitänyt antaa kypsyä sisätiloissa vähän pidempään... Muutama tuolla on tuolla ulkosalla edelleen, joten pitää ottaa uusi yritys!

      Poista
  6. Omnom, kyllä kuulostavat herkullisilta nuo säilönnän tulokset. Minä en ole aktivoitunut sillä saralla ollenkaan, tosin kesällä keittelin kuivatuista chileistä chilihilloa ja paahdettua rouskuvaa chilikastiketta. Tuli ihania lisukkeita, ei liian tulisia.

    Tässä linkki, jos haluat kurkata: http://559m2.blogspot.fi/2012/07/chilihilloa-ja-yllattava-vieras.html

    Tuohon edelliseen kysymykseesi vastaisin, että kuivatus ei taita tai miedonna chilin makua, vaan päin vastoin vahvistaa sitä. Kaikki kosteus kun lähtee pois, niin jäljelle jää tiivistynyt maku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo chilihillo näyttää vastustamattomalta! Miedontaako tuo paahtaminen ja hilloaminen..? ;) Eilen poltteli suupielet vielä tunti maistiaisten jälkeenkin.

      Poista
    2. Kyllä se maku tasaantuu muiden ainesosien kanssa selvästi. Tuo hillo on oikein hyvää, kohtalaisen tulista kyllä, mutta varsin syötävää :)

      Poista
  7. Meillä on tehty tuota omenasosetta ja tosiaan peniin pakastepurkkeihin, että tulee sitten kerralla syötyä sulattamisen jälkeen. Kirsikkatomaatteja olen kuivannut nahkeaksi ja laittanut pakkaseen, sieniä on kuivattu ja Chilistä tehty herkullisia sooseja. Hamsterin suosikki aikaa tämä ;D

    VastaaPoista