maanantai 9. toukokuuta 2011

Luonnonmukainen piha

Olen valtavan innossani tästä kirjasta, jonka saimme tupaantuliaislahjaksi uuteen kotiin. Riku Cajanderin Luonnonmukainen piha perehdyttää siihen, miten luoda omasta pihasta tai puutarhasta mahdollisimman hyvin luonnon monimuotoisuutta tukeva. Kirjassa esitellään ns. monimuotoisuuskasveja, joilla voi houkutella elämää omalle pihalle, ja sen lisäksi ideoita ja vinkkejä puutarhan suunnitteluun, sekä tyypillisimpiä lintuja, hyönteisiä ja nisäkkäitä & niiden mieltymyksiä. Tämä ei siis ole maksettu mainos, mutta itse nautin kovasti kirjan perusteellisesta tyylistä ja modernista otteesta esitellä kasveja ja perustella miksi juuri niitä tulisi valita, ja miten mm. ilmastonlämpeneminen ja nykyaikainen maanviljelys ovat vaikuttaneet elinympäristöihin.

Kukapa ei haluaisi houkutella lisää ja erilaisia perhosia ja lintuja pihalle? Lisäksi monet tuoksuvat kukat ovat todella kauniita. Kirja sai haaveilemaan punalehtiruusupensaasta ja mustaseljasta, sekä panostamaan iisopin viljelyyn entistä enemmän.

Punalehtiruusu on Suomessa nykyään harvinainen, eikä leviä helposti, joten sitä kasvattamalla tukee lajin säilymistä. Kirjan mukaan suurimmasta osasta kasvatettavia ruusuja ei ole hyötyä monimuotoisuuden puolesta, mutta tämä laji on hyödyllinen mehiläis- ja lintukasvi. Sopisi meillekin ruusunmarjapuskien rinnalle…

Mustaselja on monien lintujen suosiossa marjojensa puolesta, sekä tarjoaa suojaa pikkunisäkkäille ja linnuille, kuten punarinnalle. Kirjan mukaan ”MUST”-laji lintujen ystävälle. Lintujen seuraaminen on nyt keväällä ollut todella viihdyttävää, ja tänään näin talitintin viime viikolla ripustetun pöntön suulla. Mieluusti siis ottaisin tällaisen vaikka tuohon tontin itärajalle, jos houkuttelisi lisää sirkuttelijoita. Lisäksi mustaseljan marjoista voi tehdä mehua tai hilloa, ja kukkia voi käyttää teehen. Talven mittaan arka paleltumaan, mutta ei maistu jäniksille eikä myyrille. Paikansin taimia jo ainakin Muhevaisen valikoimasta, joten voipi olla että jokin viikonloppu meille tällainen ilmestyy.

Iisoppi on yrteistä yksi parhaista hyönteiskasveista ja täten osaltaan myös varmistaa puutarhan marjapensaiden ja hedelmäpuiden pölyttymisen. Lisäksi sanotaan karkoittavan tuhohyönteisiä kaalipenkistä, ja viime kesän taistojen jälkeen kaikki keinot kaalieni suojelemiseksi ovat tervetulleita! Iisoppi myös sopii papu- ja perunaruokiin. En kyllä muista iisopin makua, mutta toivottavasti tulee kesällä tutuksi.

Kuvat ovat wikipediasta.

Suosittelen siis kirjaa, jos perhosten ja lintujen, sekä muiden luonnoneläinten seuraaminen kiinnostaa. Siihen puuhaan kirja on täynnä hyviä vinkkejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti