keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Kasvimaan perustaminen

Kasvimaan perustat on nyt tehty, maa kalkittu, ja ensimmäiset siemenetkin myös maassa. Tähän mennessä olen kylvänyt tilliä ja härkäpapua, ainakin härkäpavun pitäisi kestää hyvin kylmää. Miksiköhän sitä aina yliarvioi tarvittavan siemenmäärän kun lähtee kylvämään? Härkäpapua pistin likoamaan koko siemenpussillisen ennen istutusta, ja eiväthän ne siemenet sitten suunniteltuun kahteen riviin millään mahtuneet. Joten meillä on nyt 1/4 kasvimaasta härkäpavulla ja perunat ruksittu yli suunnitelmasta. Samoin kävi tillin kohdalla. Reipas määrä kädessä aloin heitellä siemeniä riviin ja siinä huomasin taas, että tuleepa vähän liian tiheään jos koko määrän istutan. Tillin siemenet tosin sain takaisin talteen seuraavaa kylvökertaa varten, niitä kun ei oltu lioteltu.

Härkäpavun kylvöohjeissa tosiaan luki taimivälinä 25 cm ja rivivälinä 50 cm. Hieman taajempaan nyt menivät, mutta saahan siitä sitten harvennettua.

Meillä vietettiin vappupäivänä työn juhlaa tällaisissa merkeissä.

Myös luumupuut matkasivat viikonloppuna Satakunnasta tänne Uudellemaalle. Ja nyt niissä on jo uutta kasvua! Vähän jännäiltiin kestävätkö siirtoprosessin, kun aika armottomasti lapioitiin ne ylös ja taisi muutama juuri katketa. Hauska saada vanhaa lajiketta sukulaisen puutarhasta, eikä tarvitse hakea kaikkea taimitarhasta. Myös raparperia tuli mukaan. Se jaettiin viiteen osaan ja tänään kun kävin tarkistamassa, näytti kolme viidestä edelleen elinvoimaiselta.

Raparperia ja luumua varten emme tehneet ihmeempiä perustamistoimenpiteitä. Jotenkin sitä ajatteli, että kun kotipaikallaankin kasvoivat aika villiintyneesti, niin menestyvät samaan tapaan täällä. Nyt kun tutustuin aiheeseen tarkemmin, niin raparperinkin istutusala saisi olla noin 100 x 100 cm per taimi, ja että syväjuurisena pitäisi pienestä harjusta. Samoin mansikkakankaalla voisi kattaa välit. Tästä linkistä taas löytyy tarkempia vinkkejä luumupuun istutukseen. Pian saakin sitten jo raparperipiirakkaa, nam!

2 kommenttia:

 1. Löysin tämän hakiessani härkäpavun istutusohjeita. Olin aikeissa heittää ne vain multaan mutta niitä pitää siis liottaa ensin.

  Hmm... huomenna (ja ehkä ylihuomennakin) sataa koko päivän joten ne voi sillä logiikalla pistää tänä iltana kumminkin suoraan maahan kun kerran likoavat käytännössä pari seuraavaa päivää ulkona mullassa.

  Raparperi on todellakin melkoisen sitkeä kasvi.
  Muistan kun mummo halusi poistaa kasvimaan laidalta yhden raparperipensaan ja lapioitiin se niin että juurakko meni pieniksi paloiksi, eri paikkaan. Nykyään siinä kasvaa aiempaa mahtavampi pensas! Ilman mitään huoltoa tai yritystä.

  VastaaPoista
 2. Liottaminen nopeuttaa itämistä, ei se varmaan välttämätöntä ole. Ainakaan nyt kun sataa kaatamalla, niin kuin sanoit.

  Raparperi juu pärjää aika hyvin, vaikkei kaikkea 'oikein' tehtykään. Raparperipiirakkaa ei kyllä vielä ekana kesänä saatu omista raparpereista, mutta lähipäivänä sitä on tulossa! :)

  VastaaPoista