sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Ensi kesän istutukset kasvimaalle

Hyvää uutta vuotta 2012! Valmistauduin uuteen vuoteen jo perjantai-illalla tilaamalla satsin siemeniä Hyötykasviyhdistykseltä. Eilinen sitten siivottiin ja vaihdettiin vihdoin astianpesukone, jonkinmoista feng shuita uudelle vuodelle!

Tässä kevään ensimmäinen ostoslista (saapi nähdä miten nämä kaikki taas meidän pihalle mahtuvat):

1. Lehtikaali 'Scarlet'
Lehdet purppuranpunaiset. Korkeus n. 60 cm, puumainen. Pudottaa aika nopeasti alimmat lehtensä. Syksyn kuluessa väritys muuttuu upean purppuranpunaiseksi. Huomiota herättävän koristeellinen, sopii kukkapenkkiinkin!

2. Parsakaali 'Calabrais'
Yksi vanhimmista ja parhaimmista parsakaalilajikkeista. Kasvuaika n. 68 vrk. Kukinnot keskikokoisia (12–15 cm), tummanvihreitä, tiheitä ja kiinteitä. Kasvattaa sivuversoja pitkälle syksyyn. Terve, varma, hyvä sato normaalina kesänä. Hyvissä kasvuolosuhteissa erittäin satoisa.

3. Ruusukaali 'Darkmar 21'
Voimakaskasvuinen ja tanakka, korkeus n. 60–80 cm. Tummanvihreät, tasakokoiset kerät ovat tavallista suurempia. Erittäin satoisa. Kerät maukkaita. Myös herkullinen latva kannattaa syödä.

4. Kesäkurpitsa 'Gold Rush'
F1-hybridi. Laajalti tunnettu. Kasvuaika n. 55 vrk. Hedelmät sileitä, tasakokoisia, kullankeltaisia. Runsassatoinen. Malto vaaleankeltainen. Viljelyvarma.

5. Chili 'Apache'
F1-hybridi. Pienikasvuinen ja pensasmainen. Sopii ruukkuviljelyyn ikkunalle, parvekkeelle tai pihaan. Esikasvatus aloitetaan helmi–maaliskuussa. Korkeus 30–45 cm. Runsaasti pitkulaisia, tummanpunaisia hedelmiä, joissa voimakas, keskivahva maku.

6. Myskikurpitsa 'Butternut Waltham'
Kasvuaika n. 90–100 vrk. Hedelmällä erikoinen päärynän muoto. Kuori vaalean ruskehtava. Malto oranssi, säikeetön. Pienet siemenet hedelmän alaosassa. Korkea betakaroteenipitoisuus. Esikasvatus toukokuun alussa. Kylvösyvyys 2–3 cm. Itää 8–14 vrk:ssa 18–24 asteessa. Köynnöstävä (kohtalainen) kasvutapa. Hyönteispölytteinen. Paino 1,5–2kg. Maku aromaattinen ja makea, herkullinen. Käytetään joko pienenä keskenkasvuisena tai täyteen mittaan kasvaneena raasteena, täytettynä, paistoksiin, keittoihin ja makeisiin leivonnaisiin ja marmeladeihin.

7. Munakoiso 'Rosa Bianca'
Vanha, yhä suuresti arvostettu lajike Italiasta (Heirlroom variety). Suuri, melkein pyöreä, kermanvalkoisella ja laventelinsinisillä raidoilla väritetty hedelmä. Läpimitta n. 10–14 cm. Malto on kiinteää, mureaa eikä ollenkaan kitkeryyttä.

8. Mustajuuri 'Venäläinen jättiläinen'
Vanha tunnettu tanskalainen lajike vuodelta 1877. Kasvuaika n. 115 vrk. Tuottaa mustanruskeita, keskikokoisia, tiiviitä ja hienoja juuria. Malto valkoinen ja murea.

9. Paprika 'New Aces'
F1-hybridi. Yksi aikaisimmista ja kestävimmistä lajikkeista. Kasvuaika taimivaiheesta n. 50 vrk. Pienikokoinen, hedelmä (60–70 g) muuttuu tummanvihreästä syvänpunaiseksi. Viljelyvarma. Sopii hyvin ikkunalautaviljelyyn sekä lämpimään kasvupaikkaan ulos.

10. Maissi 'Early Extra Sweet'
F1-hybridi. Aikainen, kasvuaika n. 71 vrk. Ehtii tuottaa meidänkin oloissa satoa. Ei kovin korkea. Keltaiset, sokeripitoiset tähkät n. 20 cm pitkiä. Ei saa kasvattaa muiden maissilajikkeiden lähellä: tähkistä tulee silloin helposti kovia ja huonon makuisia. Etäisyyden pitää olla muihin lajikkeisiin vähintään 100m.

11. Kirsikkatomaatti 'Hundreds & Thousands'
Tällaista kirsikkatomaattia et ole varmasti ennen nähnyt. Nimensä mukaisesti se tuottaa satoja ja jopa tuhansia makeita ja mehukkaita suupaloiksi sopia pikkutomaatteja. Soveltuu amppelikasvatukseen ja ruukkuviljelyyn. Pitkä sadonkorjuuaika.

12. Tomaatti 'Tigarella'
Tunnetaan myös nimellä "Mr. STRIPEY". Aikainen englantilainen runkotomaatti kasvihuoneeseen tai lämpimälle ja suojaisalle seinustalle. Kasvuaika n. 70 vrk. Hedelmän ulkonäkö erikoisen kaunis: punaisella pohjalla oranssit raidat. Tasakokoisia, painavat n. 80–90g/kpl. Maku erinomainen. Terve ja suurisatoinen.

13. Vuonankaali 'Elan'
Hyvin nopeakasvuinen ja kylmänkestävä. Yleisimmin viljelty lajike. Ovaalinmuotoiset, aika pitkäruotiset lusikkaa muistuttavat lehdet ovat kauniin tummanvihreät. Maku mieto, muistuttaa hieman mintun aromia. Runsassatoinen. Vastustuskykyinen härmää vastaan.

14. Lehtisalaattisekoitus
Samasta penkistä mausteinen salaattisekoitus. Sisältää pippurisia ja pähkinän makuisia lajeja: Eruca sativa, Brassica juncea ("Red Giant", "Green Wave") ja Brassica rapa var. japonica (Mitzuna).

15. Sareptansinappi 'Green in Snow'
Yv. Tunnetaan myös Gai Choy- ja kiinalainen sinappi -nimellä. Tavallisen sinapin sukulainen, mutta tästä käytetään lehdet. Kylmän- ja sateenkestävä.


Lisäksi tilasin pussillisen Appleblossom-pelargonin siemeniä ja köynnöskrassin siemeniä. Kukkien valinta on mielestäni paljon vaikeampaa kuin näiden vihannesten... Köynnöskrassia aion kokeilla kukkapenkkiin viime kesän kosmoskukkien tilalle ja Appleblossom valikoitui siksi, jotta omenapuiden kukinta jatkuisi pidempään. ;)

2 kommenttia:

 1. Wau, kuulostaa huikealta listalta! Minullakin tarkoitus tilata siemeniä tänä viikonloppuna...
  Ihana kun tulee kevät!

  Mukava kun olet laittanut puutarhablogi linkkisi tuonne Blogit kasvuvyöhykkeittäin.
  Ihanaa "iltalukemista" selailla kaikki puutarhoja sieltä käsin!

  Onnellista ja vihreää vuotta 2012!

  VastaaPoista
 2. Saa nähdä miten kaikki onnistuu, ja ensinnäkin miten mahtuvat meidän pikkuiselle kasvimaalle! :) Ihanaa tosiaan kevättä odotellessa, tosin tällaiset pakkasaamutkin ovat vaihteeksi upeita... Todella kiva idea tuo puutarhablogit kasvuvyöhykkeittäin, kiitos että olet tuon tehnyt!

  Samoin sinulle onnellista puutarhavuotta 2012!

  VastaaPoista