torstai 8. maaliskuuta 2018

Cocktail-garden ja muita huikeita puutarhasuunnitelmia

Kaipaatko innoitusta kasvimaan suunnitteluun ja pihapuuhiin? Suosikkikasvimaakirjani kautta-aikain on Niki Jabbourin kirja, jossa esitellään eri 'julkkisten' kasvimaiden pohjapiirroksia. Hauska nähdä miten kasvimaat heijastavat erilaisia persoonallisuuksia ja elämäntilanteita. Ja miten monta syytä onkaan perustaa kasvimaa, tässä kirjassa on jokaiselle jotakin! Aloittelijan kasvimaasta hardcore-viljelijään (Niki itse), joka kerää Kanadassa satoa 365 päivää vuodessa.

Otsikon mukaisen cocktail-pihan lisäksi löytyy esimerkiksi trendikäs takapihan panimopuutarha, jossa kasvatetaan humalan ja ohran lisäksi eri makuaineita kotiolueen, katajaa, herukoita, piparminttua... Hauska piirros on myös pizzapiha, kasvatetaan oman lempipizzan aineksia. Jokaisessa luvussa on siis esitelty yksi piha tarinan muodossa, sekä selkeällä pohjapiirustuksella, johon on myös nimetty lajit ja lajikkeet.

Koitin valita omaa lempparia, mikä ei ollut helppoa. Potagerin ja aloittelijan kasvimaan kohdalla on pitkään ollut hiirenkorvat. Potagerin säntillisyyteen en taida pystyä, joten ehkä minulle se tärkein on tuo aloittelijan piha.

Aloittelijan kasvimaan on suunnitellut Roger Doiron, jonka elämäntehtävä on saada kaikki innostumaan kasvien viljelystä. Roger vetää järjestöä, joka tavoittelee ruokakriisin ratkaisuna ruuantuotannon tuomista lähemmäs kuluttajaa edistämällä viljelyä kotipihoilla. Kaikki kirjan henkilöt ovat vastaavia julkkiksia puutarha-alalla, kirjailijoita, valokuvaajia, bloggaajia, kokkeja... Rogerilta löytyy tedtalk aiheesta, millaista ruokavallankumousta hän ajaa.Parhaat kasvimaavinkit aloittelijalle:
  • Aloita pienestä. Suurin virhe on kasvattaa kasvimaan koko liian nopeasti ja koko touhusta lähtee viehätys. (totta!!)
  • Selkeät kohopenkit riveissä helpottavat hoitoa. (meillä ei mikään pysy selkeässä rivissä)
  • Mitä valita kasvatettavaksi? Mieti mitä perheesi haluaa syödä. Tai kasvata kasviksia, jotka ovat kalliita tai vaikeita löytää.
  • Älä unohda yrttejä. Minttu kannattaa rajata ruukulla. (Kyllä! Tämän virheen olemme tehneet, minttua löytyy noin koko kasvimaan alalta.)
  • Pidä hauskaa :)

Groundbreaking Food Gardens löytyy ainakin Adlibriksestä ja Amazonista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti