perjantai 26. tammikuuta 2018

Linkkivinkki - Starting a Garden

Ela Galen youtube-kanavalta löytyy tämä loistava ja inspiroiva lyhyt video miten aloittaa puutarhanhoito ja oikeastaan video keskittyy siihen MIKSI aloittaa puutarha ja kasvimaa.


Ela Gale on yksi seuraamistani tubettajista, johon olen törmännyt zero waste -innostuksen myötä. Niille jotka eivät ole zero wasteen vielä törmänneet, se on trendi jossa pyritään vähentämään syntyvän jätteen määrää, erityisesti muovijätteen. Meillä on lähinnä siirrytty kestohedelmäpusseihin ja alettu vältellä muovipikareita ja muita muovipakkauksia ruokakaupassa, eli todella pieniä juttuja. Intohimoisimmat zeroweistaajat saavat vuoden roskat ja jätteet mahtumaan yhteen lasipurkkiin. Vuoden alussa Ela teki videon onko hänen yksilötason valinnoilla mitään merkitystä. Monet ovat kyseenalaistaneet hänen periaatteitaan sillä perusteella, ettei vegaaniruokavalio, muovin vähentäminen, paikallisen ruokatuotannon tukeminen jne, kuitenkaan merkitse mitään isossa mittakaavassa. Samaa itsekin olen pohtinut, onko mitään järkeä pakkailla omia appelsiineja kestopussiin k-marketissa kun edellä olevalla on yksittäispakattuja hampurilaisia liukuhihna täynnä, tai kun Kreikan reissulla sai aina jokaisen vesipullon erilliseen pussiin, eikä siellä luultavasti kierrätetä muovia kuten täällä. Puhumattakaan politiikassa tehtävistä valinnoista, eri energiamuotojen tukemisesta/verotuksesta, vanhan teknologian tehtaista jne jne. Joka tapauksessa me olemme autonvaihdon yhteydessä siirtyneet täyssähköön, lämmitysjärjestelmän uusinnan yhteydessä asentaneet aurinkopaneelit, ja kaupassa tosiaan kuljetellaan kestokauppakasseja ja kestohedelmäpusseja. Jälkimmäisessä on ainakin se hyöty, että herättää prismassa huomiota ja saa ehkä jonkun toisenkin innostumaan, tai ainakin saa silloin tällöin asian tiimoilta juttukaverin. Ela tiivisti omat ajatuksensa siihen, että jokaisen pitäisi olla se muutos, jonka toivoo maailmassa näkevänsä - Be the change you want to see.

Ela Galen kanava on täynnä DIY-ideoita ja reseptejä, jotka heijastelevat hänen elämänfilosofiaansa. Minusta videot ovat inspiroivia ja niistä saa hauskoja ideoita mitä voisi tehdä itse, esimerkiksi mysli/välipalapatukoita tai juuressipsejä, ja saada tilalle ehkä jotakin ravinteikkaampaa kuin kaupan valmiit vaihtoehdot. Aikaa puuhasteluun löytyy, kun samalla voi katsella lisää youtubevideoita, eikä vielä pääse uloskaan puuhastelemaan. Ehkä hauskin nyt appelsiinikaudella on ollut tämä video, jossa on ideoita mitä kaikkea appelsiininkuorista voi tehdä. Laitan tännekin kuvia, jos innostun toteuttamaan jotain tästä. Appelsiinikynttilöitä en ainakaan vielä saanut toimimaan, mutta kotiin saatiin melkoinen rapsiöljyn tuoksu.

2 kommenttia:

 1. Tosi innostavaa, kiitos linkistä.
  Zero waste onkin hyvä juttu. Jos yksilöt eivät tee mitään, niin miten maailma ikinä muuttuu? Pienistä tipoista se lähtee aluksi, kunnes niistä muodostuu suuria virtoja. Näin se on ainakin ajateltava. Kuten sanot, omalla esimerkillä voi jo johonkin vaikuttaa.
  Meidän lähikaupassa Nauvossa on vihanneshyllyssä paperipussit vaihtoehtona rapiseville muovipusseille, se on ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri! Tokikin tuosta videosta jäi hiukan hiertämään kun sanoi, että 'kannattaa aloittaa helpoilla, kuten tomaateilla'... Ela taitaa olla Uuden-Seelannin suunnalta :)

   Poista