maanantai 3. helmikuuta 2014

Siementilausta odotellessa

Totesin, että siemeniä taitaa olla riittävästi varastossa kevätkylvöihin. En nimittäin saanut lipaston laatikkoa enää auki.


Chilien ja muiden aikaisin lisävalon alla kasvatettavien kasvatustilan on myös vallannut pinnasängyn maalausprojekti. Pikku hiljaa se pitäisi saada päätökseen...

Jotenkin kuulostaa siis siltä, ettei puutarhaprojekti ole täällä ykkösenä. :) Noh, parin viikon miettimisen jälkeen sain Hyötykasviyhdistyksen suuntaan tehtyä pienen tilauksen... Tässä alla muistiinpanot itselle, mitä tilasin, muisti kun on nykyään vähän lyhyen puoleinen. Tekstit ovat siis Hyötykasviyhdistyksen ohjeista.

Tulossa on kaikkea aivan uutta. Ja pakko myöntää, kyllähän sitä kasvimaan laittoa jo vähän odottaa. Kehräämöltä tilasin 3 kiloa villalankaa, joten tuon värimorsingon kasvatuksen olisi paras onnistua! Ehkä jaan tädille ja äidille puolet siemenistä, varmuuden vuoksi.

  • Keräsalaatti "Tom Thumb"
    • Butterhead'-tyyppinen lajike. Erittäin nopeakasvuinen. Tiivis, kiinteä ja 'kiharainen' pieni pää. Sisus vaaleampi ja rapea. Uloimmat tummemman vihreät lehdet isompia. Herkullinen! 
    • Viljely: Kylvö avomaalle toukokuusta lähtien muutaman viikon välein. Taimiväli 5–10 cm, riviväli 20–30 cm. Menestyy parhaiten kosteutta pidättävillä multavilla hiekkamailla, pH noin 6,5–7,0. Fosforin ja kaliumin suurkuluttaja eikä niinkään typen! Kylvö keväällä avomaalle, itämisaika 4–9 vrk, itämislämpötila 16–22 astetta. Yli 25 asteessa eivät enää idä. Voidaan kasvattaa myös astiassa valoisalla ikkunalla tai parvekkeella, ei kuitenkaan paahteessa. Ihanteellinen kasvatuslämpötila on 15–25 astetta. Alle 4 asteessa kasvu pysähtyy. Muista kasveista poiketen salaatit voi huoletta kastella päiväsaikaan.
    • Korjuu: Lehtiä kerätään pitkin kesää ja syödään tuoreena. Säilytyksessä nahistuu helposti.
  • Vihannesportulakka "Grüner"
    • Yv. Vihannesportulakkaa on kasvatettu Suomessa 1600-luvulta asti. Säätyläisillä se kuului 1800-luvulla suosituimpiin keittiökasveihin. Runsaasti C-vitamiinia sisältävänä se on ollut tärkeä yrtti keripukin ehkäisyssä. Lehdet sisältävät myös paljon omega-3-rasvahappoja. Korkeus n.10–30 cm. Lamoava kasvutapa. Pienet, mehevät, ruodittomat lehdet sijaitsevat vastakkaisesti punertavissa varsissa. Loppukesällä vaatimattomat vihertävän keltaiset kukat ovat yksittäin tai ryhminä lehtihangoissa. 1 g = n. 2400 siementä.
    • Viljely: Kylvö keväällä tai kesä-heinäkuussa avomaalle.. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa. Multava maa, lämmin ja valoisa kasvupaikka. Sopii myös sisällä ruukussa viljeltäväksi.
    • Käyttö: Lehtiä ja latvaversoja käytetään tuoreena salaatteihin, maustevoihin, dippikastikkeisiin sekä keittoihin. Lisätään ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Versot sopivat lisäksi etikka- ja suolasäilykkeiden mausteeksi ja ruokien koristeeksi. Lehdet maistuvat kirpeän happoisilta ja hieman suolaisilta.
  • Kivikkokäenminttu
    • Mv. Pensasmaisesti kasvava yrtti. Mintulle tuoksuvat lehdet. Kukkii pitkään ruusunpunaisin kukin. Korkeus n. 30–50 cm. Sopii hyvin kukkamaan reunakasviksi. Melko hyvä perhosten mesikasvi! 1 g = n. 3500 siementä.
    • Viljely: Esikasvatus huhtikuussa tai kylvö avomaalle keväällä maan lämmettyä. Siemeniä ei peitetä. Itää hyvin. Aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka.
    • Käyttö: Mausteena sieni- ja vihannesruokiin. Voidaan esimerkiksi ruskistaa kesäkurpitsaa ja tomaattia ja paistos maustetaan kivikkokäenmintulla ja valkosipulilla.
  • Persianapila
    • Yv. Tunnetaan myös tuoksuapila-nimellä. Korkeus 30–40 cm. Vaaleanpunaiset, tuoksuvat kukat. Matala juuristo, muodostaa tiheän maton.
    • Viljely: Kosteuden pidättävä maa. Kylvetään, kun maan lämpö n. 10°C, kylvösyvyys 1–2 cm. Siementarve 200 g/aari. Kestää hiukan pakkasta. Viihtyy raiheinän tai kauran seassa (annostus 120 g apilaa+100 g raiheinää/ aari). Kasvaa ensin pystyyn, sitten maata pitkin. Toipuu hyvin niitosta. Käy katteeksi.
    • Käyttö: Maukasta rehua eläimille. Hyvä mesikasvi. Kukista tulee teehen hunajainen maku. Tuottaa myös hyvin siitepölyä. Kaunis maanpeitekasvi aurinkoisille ja puolivarjoisille paikoille. Typensitojakasvi.
  • Aitohunajakukka
    • Viljely: Kylvö keväällä 1–2 cm syvyyteen. Siementarve 200 g/aari. Kasvaa kaikenlaisilla mailla. Ei ole hallanarka, eikä kaipaa paljon lannoitusta.
    • Käyttö: Yksi parhaimmista mesikasveista. Hehtaarilta saadaan lähes 500 kg hunajaa. Lisäksi siitepölyn tuotto on hyvä. Kesantokasvina vähentää ravinteiden huuhtoutumista. Käytetään paljon maisemointikasvina! Korjuu: Kuivakukaksi kerätään juuri avautuneena ja kuivataan kimppuina pimeässä paikassa. Sininen väri ja hyvä tuoksu säilyvät pitkälle talveen. Myös hyvä leikkokukka.
  • Veriapila
    • Viljely: Vaatimaton, mutta vaatii lämpimät kasvuolosuhteet. Kasvaa kaikenlaisilla mailla, suosii kalkkia. Kylvö keväällä 1–2 cm syvyyteen. Siementarve 10 g/15m2. Nopeakasvuinen, hallankestävä.
    • Käyttö: Erinomainen viherlannoite- ja maisemointikasvi joko yksinään tai raiheinän kanssa. Kukkien väri ei säily kuivattaessa, mutta kaunis leikkokukkana. Kukkia voidaan käyttää salaattiin ja siemeniä idättää vihanneskrassin tavoin. Hyvä mehiläiskasvi. Hehtaarilta saadaan n. 250 kg hunajaa ynnä siitepöly. Typensitojakasvi.
  • Kääpiösamettikukka "Lemon Gem"
    • Viljely: Esikasvatus maaliskuun lopulla tai etelärannikolla kylvö toukokuussa avomaalle. Siemeniä ei peitetä, itää valossa. Itää 20 asteessa 3–10 vrk:ssa. 3–10 vrk +20. Taimikasvatusaika 9–11 viikkoa. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa, kuivassa ja tuoreessa, runsasravinteisessa, syvämultaisessa, vettä läpäisevässä maassa. Hallanarka!
    • Käyttö: Yrttimaan kaunistus. Ryhmäkasvi kukkatarhassa. Terälehtiä voidaan käyttää salaatteihin ja kuivattuna tuoksusekoituksiin. Värjää villalangat keltaisiksi.
    • Kotipuutarha 3/2013 on juttu samettikukkien kasvatuksesta ja käytöstä ruuanlaitossa.
  • Värimorsinko
    • Viljely: Esikasvatus tai kylvö suoraan avomaalle maan lämmettyä. Läpäisevä, kalkkipitoinen ja ravinteikas maa. Aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka. Esikasvatetut karaistut taimet ulos 4-lehtivaiheessa. Taimiväli 30–50 cm.
    • Käyttö: Värjäykseen käytetään ensimmäisen vuoden tuoreita lehtiä. Satoa voi korjata useamman kerran kesässä, korjuu aloitetaan alemmista lehdistä. Parhaimmillaan yksilö tuottaa n. 250 g satoa kasvukaudessa. Lämpiminä kesinä väriainepitoisuus on suurimmillaan.

10 kommenttia:

  1. Hyvönen aika, nyt on minulla jokin pahasti vialla. en ole edes opientä ajatusta vielä siemeniin uhrannut, en edes muistanut, no, sitten kävin tarkistamassa mitä kotoa löytyy ja paljoin löytyy joten ei kiirettä ole nyt siementen tilaamiseen.
    Onkohan tuo polvi vienyt ajatukset väärille urille, varmaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vielä kerkiää innostua... Omakin kovin innostus on vielä tuloillaan! Tosiaan muut asiat saattavat viedä sivuraiteille, toivottavasti polvi paranee kesäksi.

      Poista
  2. Hei! Olen uusi lukija. Ajatuksissa on laittaa itselle kasvatuslaatikko kesäksi ja kasvattaa jokunen kesäkukkakin itse, joten blogin sisältö kiinnostaa. :)
    Kylväminen ja kasvattaminen on kyllä tarkkaa puuhaa! Minulla ei varmasti vielä taidot riitä kaikkeen mahdolliseen kasvattamiseen, mutta perusjuttuja saattaisin minäkin saada kasvamaan, esim. salaattia, porkkanaa, perunaa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja tervetuloa lukijaksi! Kasvatuslaatikko on meilläkin ollut paras, siihen eivät niin tuholaiset iske ja multakin on jostain syystä pysynyt kuohkeampana kuin kasvimaalla. Salaattia kannattaa ainakin laittaa, omat salaatit ovat luksusta kesällä kun syödessä lehdet ovat aina tuoreita ja rapsakoita, eikä jääkaapissa nahistuneita. :)

      Poista
  3. Meilläkin on iso laatikko täynnä erilaisia siemeniä.
    Kohta on aika aloittaa.

    VastaaPoista
  4. Sama täällä. En edes muistanut siemeniä tilatessani, että olin ahkerana kerännyt syksyllä siemeniä talteen hurjat määrät. Kohta varmasti sitten täällä on viidakko, tai sitten täytyy laittaa vasta kesällä osa suoraan pihamultaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnän että kävin joskus lokakuulla heittelemässä muutamat siemenpussit sikinsokin 'kukkapenkkiini', joka on siis melkoinen kammotus... josko tänä kesänä se siistiytyisi ja kaunistuisi :)

      Poista
  5. Kyllä sitä ensi viikonloppuna pitää jo päästä kylvöpuuhiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä en ole vieläkään... Voi mun chilisatoa :(

      Poista