keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Ulkosaariston uskomaton Dora

Tämä dokumentti kannattaa katsoa. Tina's -blogissa vinkattiiin dokumentista, joka kertoo saaressa asuvasta 87-vuotiaasta Dorasta. Dora on Lammholmin saaren ainoa asukas, joka asuu saarella ympäri vuoden. Kesäasukkaat käyvät tervehtimässä Doraa päivittäin kesäaikaan, mutta talvella Dora asustelee yksikseen, mikä herättää huolta sukulaisissa. Dora itse on tilanteeseensa hyvinkin tyytyväinen, eikä halua ajatella vanhainkotiin muuttoa 'turhaan etukäteen'.

Ulkosaariston uskomaton Dora

Doralle iloa tuo kasvimaan hoito, ja työn teko muutoinkin. Hän ei malta millään odottaa kevättä ja puuhastelua kasvimaalla, ja siemenluetteloita selaa joka vuosi yhtä innoissaan. Kasvien latinankielisistä nimistä osaa heitellä ainakin puut enempiä miettimättä ja oman pihan kuopat tuntee ulkoa.

Dokumentti on hieno kertomus siitä, miten elää niin kuin itse haluaa vielä vanhanakin. Kovasti Doraa houkutellaan muuttamaan mantereelle, mutta ymmärrän hyvin miksei halua jättää saartaan. Toki talvella on yksinäistä, mutta puhelinyhteydet toimivat ja kaukana olisivat sukulaiset ja ystävät muutoinkin. Kotona on hyvä olla ja miksi sitä omasta kotoaan lähtisi?

Dokumentti on katseltavissa Ylen Areenassa vielä 25 päivää, joten laittakaa pyörimään viimeistään joulunpyhinä. Kaikkea sitä elämässä ehtii, kun on ahkera, eikä turhaan kyseenalaista pystyykö vai ei.

2 kommenttia: