torstai 16. helmikuuta 2012

Pioni-ihastus (ja haaveita!)

Villin Pihan blogissa oli eilen ystävänpäivän kunniaksi kuvia pioneista. Siitä muistui mieleeni viime kesän pioni-ihastukseni. Aloin siis selvitellä miten noita ihanuuksia saisi omalle pihalle. Ensin törmäsin Kotilieden neuvoihin, joissa todettiin että pionit tulisi istuttaa syksyllä. Höh! Varmuuden vuoksi tsekkasin vielä pari muuta linkkiä haustani pionien istutus, ja Yhteishyvän artikkelissa taas ohjeistettiin istuttamaan pionit keväällä. Ota nyt tuostakin sitten taas selvää! Astiataimien ja juuripalojen suositeltavuudesta artikkelit näyttivät myös olevan eri mieltä.
Aurinkoa pionit vaativat, se ainakin meidän pihalla onnistuisi! Ja kumpuistutuksen ja kastelua poutasäällä, siitäkin todennäköisesti selviäisin. :)

Hmm, jotakin tällaista... (kuva lainattu Kotilieden sivuilta)
Jonkun verran projekti vaatii siis edelleen suunnittelua. Kotilieden jutussa vinkattiin pariin pioni-kirjaan, joista toista olen selaillutkin. Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit kiinnitti huomioni kirjastossa joskus talvella. Kirjassa oli ainakin valtavan hienot kuvat. Käytännön vinkkien tasoa en muista, taisin keskittyä lähinnä valokuvainspiraatioon. Susanna Widlundhilta löytyy myös Pionit-niminen kirja (näyttäisi olevan tuolta bookysta saatavilla käytettynä), siitä en osaa sanoa mitään omasta kokemuksesta.
Nyt selailin pionikuvia googlessa ja haaveilin vaaleanpunaisesta ja korallinpunaisesta loistosta. Siihen taitaa kyllä olla vielä pitkä matka, jos vasta ensi syksynä alkaa istutuspuuhiin, eikä taida keväällä istutettujenkaan loisto olla vielä tänä vuonna parhaimmillaan.
Käykää muuten katsomassa Geraniumin blogissa juttu basilikojen kevätkasvatuksesta. Olen tainnut itsekin tuon Viherpihan vinkin joskus lukea: basilikaruukkuun pohjalle tavallista kukkamultaa ja päälle kerros kylvömultaa. Näin basilikat voivat kasvaa samassa ruukussa koko kesän. Basilikan taimien vähän vartuttua, ne ylettyvät juurillaan ravinteikkaampaan kukkamultaan. Maaliskuun lopulla basilikoissa oli jo peukalonpään kokoisia lehtiä. Tuo 'jo' siksi, että omat basilikani olivat siinä kunnossa vasta kesän lopulla johtuen innokkaasta harventajasta, joka oli tarvinnut pestoonsa basilikaa ja harventanut siinä toukokuussa juuri varttuneista pikkutaimista kaikki lehdet... No, yksi pieni sirkkalehti oli tainnut jokaiseen saada jäädä ja sen ansiosta toipuivat loppukesällä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti