torstai 16. helmikuuta 2012

Odlingslimpa - lehtikompostit kasaan ja viljelemään!

Kuulin tällaisesta kummallisuudesta kuin Odlingslimpa (viljelylimppu) Karolinan Puutarha -blogista, joka taas oli bongannut sen täältä tuolta Ruotsin puolelta. Limppuun kasataan oksia, lehtiä, ruohosilppua ja muuta kompostimateriaalia kerroksittain. Ainakin savimaalla viljelyyn tuo näyttäisi tosiaan sopivan, ja meilläkin olisi kätevä kun on ollut ongelmia minne saada mahtumaan kaikki haravoidut lehdet syksyllä. Tuollaisiin voisi sitten siististi kasata, tai no, en tiedä miten siistiltä kasa kuitenkaan näyttää... :) Tomaateille, kurkuille, ja muille lämpöä kaipaaville kasveille kompostoituva kasa on silti takuulla melkoisen mukava kasvupaikka.
Odlingslimpasta kerrotaan ruotsalaisessa Lena Israelssonin kirjassa Handbok för köksträdgarden. Tutkailin tuolta Bookysta muutenkin Israelssonin tarjontaa, ja muutkin kirjat näyttivät mielenkiintoisilta! Tästä klikkaamalla pääset itsekin selailemaan. Uusi, vuonna 2011, ilmestynyt Oma keittiöpuutarha 'sopii erityisesti kaupunkien ja taajamien puutarhaharrastajille, joilla on niukasti viljelytilaa. Pääpaino on nopeasti ja pitkään satoa antavissa lajeissa. Aluksi käydään läpi viljelyn perusteet: kasvimaan suunnittelu, kasvuun vaikuttavat tekijät, kompostointi, lannoitus, kylvö ja istutus, harson ja erilaisten suojusten hyödyt sekä kasvien hoito. Varastointimenetelmistä käsitellään pakastaminen ja kuivaus. Vihannekset on ryhmitelty herneisiin ja papuihin, lehti-, juuri-, sipuli- ja kaalikasveihin sekä monivuotisiin vihanneksiin. Puutarhurin apuna ovat viljelykalenteri ja kylvötaulukko.'
Lena Israelsson on ruotsalainen toimittaja ja itsekin intohimoinen viljelijä. Oma keittiöpuutarha esittelee runsain kuvin ja tiivistetysti samat asiat kuin hänen suosittu Keittiöpuutarhuri-kirjansa (2002).
Näyttää tosiaan hyvältä ja voipi olla, että lähtee tuo kirja tilaukseen. Onko joku tutustunut Israelssonin kirjoihin aiemmin? Kuulisin mielelläni kommentteja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti