keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Kanttarellirisotto

Eilisen metsäretken tuloksena meillä oli viitisen litraa mustikoita ja pari litraa kanttarelleja. En ole ikinä elämässäni poiminut niin paljoa mustikoita, ja tänään metsä kutsui taas, mutta alaselkä oli eilisen kyykkimisen jälkeen eri mieltä. Pari syksyä olemme jo metsästäneet mustikoita näissä maisemissa, ja mustikoiden määrä tänä vuonna on todella moninkertainen. Oikea mustikkavuosi - on näissä sateissa omat hyvät puolensa.

Kanttarellirisottoa metsäsienistä
Syksyn ensimmäinen sato mustikoita ja kanttarelleja

Tänään laitoin sitten eilen kerätyistä sienistä kanttarellirisottoa. Jääkaapissa oli juuri sopivasti parmesaanin loppu ja avattu valkoviinipullo, joten tuli aivan täydellistä ilman että tarvitsi edes käydä kaupassa. Risoton ohjeen löysin Fanni ja Kaneli-blogista, joka on minulle uusi tuttavuus. Kannattaa käydä selailemassa, herkullisia kuvia ja reseptejä.

Olen aina ennen paistanut sienet jo alkuvaiheessa risottoriisin joukkoon, tässä ohjeessa sienet paistettiin erillään ja lisättiin vasta lopuksi riisin joukkoon. Lieneekö siinä salaisuus miksi tällä kertaa tuli huippuhyvää?

Blogin luvalla kopion tämän herkkureseptin tännekin. Alkuperäinen löytyy siis täältä.



Kanttarellirisotto (4-6 annosta)

- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 litra kuumennettua kanalientä
- 4 dl risottoriisiä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- kypsennettyjä kanttarelleja
- suolaa & pippuria
- 1 rkl voita
- parmesaaniraastetta

Käytä risottoon kypsennettyjä kanttarelleja. Voit paistaa tuoreet ja puhdistetut kanttarellit voin ja öljyn seoksessa pannulla kunnes neste on haihtunut. Risottoon käy hyvin myös sulatetut pakastekanttarellit.

Aloita risoton valmistaminen. Laita kanaliemi kuumenemaan kattilaan. Voit käyttää vettä ja liemikuutioita tai muuta valitsemaasi liemivalmistetta sekä myös kasvislientä. Valitse risotolle reilun kokoinen kattila ja kuumenna siinä oliiviöljy keskilämmöllä. Lisää kattilaan hienonnettu sipuli ja kypsennä 5 minuuttia kunnes sipuli on pehmeää muttei ruskistunutta. Lisää joukkoon hienoksi raastettua valkosipulia ja kypsennä vielä minuutti. Kaada joukkoon riisi. Sekoita aineksia pari minuuttia kunnes riisi on muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja hämmennä.

Kun viini on haihtunut ja imeytynyt riisiin, aloita kuuman kanaliemen lisääminen riisin sekaan. Lisää joukkoon aina kauhallinen kerrallaan kun edellinen neste on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Sekoita usein. Jatka risoton kypsentämistä ja kanaliemen lisäämistä noin 20 minuuttia kunnes riisi on kypsää mutta ei liian pehmeää. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa sienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi risoton joukkoon lusikallinen voita ja hienoksi raastettua parmesaani.

3 kommenttia:

  1. Aaaah, kuulostaa ihanalta, pitää kokeilla. =)

    VastaaPoista
  2. Tätä kokeilen minäkin, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista, olen melko varma ettette pety kaiken hehkutuksen jälkeen ;) Juuri palasin metsästä, samanmoinen saalis taas... Ja selkä huutaa armoa :)

    VastaaPoista