sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Köynnöskrassi

On tämä kesäkukkien kasvatus palkitsevaa, köynnöskrassi on avannut yhden nupun. ;) Olen kyllä päätellyt, että tuo seinusta taitaa olla liian varjoinen. Tämäkin kukka on siinä kulmassa, josta pääsee 'kurkkaamaan' kulman yli. Kosmoskukat kasvoivat samalla paikalla huikeisiin korkeuksiin viime vuonna.

Köynnöskrassi (Tropaeolum majus)

Täällä kerrotaan, että liian ravinteikkaassa maassa köynnöskrassi kasvattaa enemmän lehtiä kuin kukkia. Niin on saattanut meillä käydä, ainakin aika huolella lannoitin tuota penkkiä alkukesästä. Köynnöskrassin pitäisi myös kukkia läpi kesän, hmm...

Punainen köynnöskrassi kukka


6 kommenttia:

 1. Kraisseissa nyt ollaan täälläkin...

  Siis muutama vuosi sitten innostuin todella tästä helposta ja nopeasta kasvista. Piankin huomasin, että ei lannoitusta, tavallinen hyvä multa riittää. Kasvatin vuosi vuoden jälkeen ruukuissa eri lajikkeita ja sitten annoin niiden myös kiipeillä pitkin seiniä laittamiani telineitä. Syksyisin keräsin simenet, kuivatin ne ja säilytin talven yli tulitikkulaatikoissa. Annoin lajien sekaantua. Syntyi upeita mutantteja, joista ikimuistoisin lienee paksun kerman keltainen kukka cappucinon värisillä raidoilla. Ja iltaisin, kun viileni, kukat alkoivat tuoksua miedosti...

  Sitten väsyin esi-idätykseen ja olin muutaman vuoden täysin ilman krasseja. Nyt laitoin tänä vuonna ruukkuihin ilman esikasvatusta vasta kesäkuun alussa sekä pensas- että köynöskrassia ja myös kerrottua, joka tuli mieheni vahongossa ostamana;-) Vasta nyt ne kukkivat paitsi kovasti odottamani kerroskrassi, joka on liian varjossa sekä löysin siitä äsken useita lehtokotiloita. Vain yksi krassi muuten on minulla nyt täysauringossa, mutta se kukkiikin parhaiten. Kohta auringonkulma kuitenkin muuttuu ja myös varjoisalla terassilla olevat alkavat selvästi jo puskea kukkaa. Ja taas aion alkaa kerätä omaa siemenvarastoa;-)

  Kaunista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta tarinasta, ihan aloin itsekin miettimään millaisia krasseja meillä on sitten parin kolmen vuoden kuluttua... :)

   Poista
 2. Viime viikolla löysin nuppuja, joten ehkä minäkin hyvällä säkällä kukan näen vielä krassissani, jonka pitäisi olla siis kirsikanpunainen ja puoleksi kerrottu. En esikasvattanut ja ehkä kasvupaikka voisi olla aurinkoisempikin (tai sitten kesä vois olla). Seuraavana kesänä sitten viisaampi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin että noita on vain keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä. Pitää metsästää erikoisempia ensi vuonna!

   Poista
 3. Minä olen tainnut sitten myös liikaa lannoitella krassejani. Tänä vuonna en laittanut ollenkaan siemeniä edes itämään,kun kasvustot olivat aina enemmän ja vähemmän "ruman" näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo lehdet kieltämättä vähän hassun näköiset :)

   Poista