maanantai 14. maaliskuuta 2011

Purjon kasvatusvinkit

Kokosin tähän vähän itselleni muistiin purjon kasvatusvinkkejä, ja saavat toki muutkin hyödyntää jos joku toinenkin on innostunut purjoiluun! Lähteenä Puutarha.net keskustelupalsta.
 • Idätä purjot hajakylvönä tai siisteissä riveissä hyvässä taimimullassa (voi sekoittaa hiekkaa joukkoon) - CHECK - Näin olen jo tehnytkin ja ovat oralla!
 • Purjon taimia voi saksia lyhyemmiksi, jotteivät kaatuile. Pitänee hoitaa pian, ovat jo aika hujoppeja. Toinen vinkki oli taas latvoa vasta, kun toinenkin lehti näkyy.
 • 10 cm:n pituisena koulitaan uuteen astiaan ja samalla voi napsaista päästä ja juurista saksilla, niin kasvavat tukevammiksi.
 • Sanomalehdestä voi taitella ohuita rullia istutusastiaksi, näin menevät pieneen tilaan. Laitan kuvia, jos innostun tätä kokeilemaan.
 • Istuttaessa sama saksiminen uudestaan.
Pihan ja puutarhan pikkujättiläinen taas kertoo Allium porrumista: Purjo tunnetaan jo muinaisen Egyptin hautalöydyistä. Se on melko vaatelias vihannes (puutarhanetin perusteella taas viljelyvarma, ota tästä nyt sitten taas selvää...). Siemenet on kylvettävä jo maaliskuussa ja taimet esikasvatetaan pikkuruukuissa sisällä. Ne istutetaan kasvimaalle heti maan lämmettyä toukokuussa. Taimiväliksi jätetään noin 15 cm ja riviväliksi 45 cm. Taimet istutetaan syvään, ja versojen kasvaessa niiden tyvet mullataan huolellisesti, jotta lehtituppien muodostaman purjon tiiviistä tyvestä tulisi mahdollisimman vaalea.

Kuva Kotilieden sivuilta

6 kommenttia:

 1. kiitos vinkeistä, kasvatan ( yritän) purjoa ekaa kertaa.. tuo kohta 2.. mulla on sellaisia kaks-haaraisia ruohon näköisiä n. 7 cm pitkiä taimia. Onko se toinen haara se lehti??? On niin ohkasia että oonkohan toiminut oikein.. :0

  VastaaPoista
 2. Sellaisia minullakin oli omat taimet. Tänä vuonna en ajatellut esikasvattaa vaan koitan suoraan kasvimaalle. Minulla eivät ole purjot oikein onnistuneet, niitä pitäisi muistaa myös ahkerasti kastella alkuun ja harata välejä. :(

  VastaaPoista
 3. Hei, kasvatan itse ensi kertaa purjoja ja ovat jo aika pitkiä. Pian pääsevät kasvimaalle. Leikataanko ne oikeasti ihan kylmästi poikki ja juuristakin? Tekevätkö ne uudet lehdet? Kiitos paljon vinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tekivät kyllä uusia lehtiä kun saksin pituudesta noin puolet pois. Purjon kasvattamisessa en kyllä ole oikein koskaan onnistunut, ulos istuttamisen jälkeen ovat jääneet jurottamaan pieniksi...

   Poista
 4. Kiitos näistä vinkeistä! Viljelen pientä palstaa nyt ensimmäistä kokonaista kesää ja kaikki vinkit on tarpeen!
  Sain koulimattomia purjon taimia ja istuttelin ne harvempaan. Nyt pitäisi varmaan rohkeasti nipsaista pituutta pois ja istuttaa kasvimaalle.
  Mukavaa viljelykesää sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kiitos näistä vinkeistä! Viljelen pientä palstaa nyt ensimmäistä kokonaista kesää ja kaikki vinkit on tarpeen!
  Sain koulimattomia purjon taimia ja istuttelin ne harvempaan. Nyt pitäisi varmaan rohkeasti nipsaista pituutta pois ja istuttaa kasvimaalle.
  Mukavaa viljelykesää sinulle!

  VastaaPoista