perjantai 11. toukokuuta 2012

Lava kasvimaalle

Koko kevään olen puhunut projektista, että pitäisi saada kasvimaalle kasvilava, jonka päälle voisi virittää lasin lämmittämään alkukeväästä ja -kesästä. Pienen painostuksen ja muistuttelun lopputuloksena haettiin lainaan sirkkeli ja rautakaupasta painekyllästettyä lautaa. Alkuperäisenä ideana oli hyödyntää lavakaulusta, mutta itse laudasta tekemällä sai juuri oikean kokoisen. Lasina hyödynsimme vanhaa ikkunalasia, joka taitaa olla peräisin jostain vanhasta rintamamiestalosta.

Tällainen on lopputulos ennen viimeistä asennusta.

kasvilava
Lava kasvimaalle, kuvassa myös toinen nikkarointiprojekti (kuulemma salaisuus)

Lavassa on jalat, joiden on tarkoitus kiinnittää lava maahan, ei siis jää seisomaan tuohon korkeuteen. Pysyisi lava toki muutenkin paikallaan, kun se täytetään mullalla. Lasin saa liu'utettua raolleen. Jos sen haluaisi koholle toisesta reunasta, tulisi alareunaan laittaa sopivat tapit että lasi pysyy paikallaan. Lasi on sen verran iso, että hirveän helppoa sitä ei ole käsitellä.

Tämä lautakasa haettiin lauantaina, nopeasti tuli siis valmista

Puolivälissä oltiin sunnuntai-iltana

Kasvilava toivottavasti pidentää kasvukautta sen verran, että saa muutamia eksoottisempia kasveja viihtymään. Tänä vuonna tähän olisi tarkoitus istuttaa kasvattamani melonin taimet. Jokokohan ne uskaltaisi viedä ulos lasin alle? Toisena vaihtoehtona olen miettinyt, että kuskaisi nyt toukokuuksi muita pikku taimipurkkeja lasin alle kasvamaan, ja toisi melonit ulos vasta kesäkuussa. Onko jollain kokemusta tai hyviä vinkkejä? Toisaalta melonin taimet kasvavat niin matalina pöytää pitkin, että lopulliseen paikkaan istuttaminen tuntuu hyvältä idealta.

9 kommenttia:

 1. Onpa hieno lava. Tuommosta olen minäkin haaveillut. Olen yrittänyt houkutella miestä tekemään, mutta ei kerkeä. Se aikaistaisi mukavasti taimikasvatusta. Kylväisin sinne ensin kaalin tms siemeniä, tai salaattia. Nyt kylvin ne kasvihuoneeseen jo aloittelemaan itämistä, kun on kasvimaa vielä liian märkä ja kylmä.

  VastaaPoista
 2. No on hieno!! Kyllä tuossa luulisi kasvavan komeasti vaikka mitä! Iloa viikonloppuusi :)

  VastaaPoista
 3. Mä ulkoilutin mun vesimelonin taimia päivän ulkona, eikä ne tykännyt siitä yhtään. Muutama jopa näivettyi seuraavana päivänä. Ne on kyllä vielä ihan pieniä, eivät tahdo kasvaa ollenkaan. Tänä keväänä on ollut vaikeaa saada niitä kasvamaan ollenkaan, viime keväänä kasvoivat ihan helposti. En tiedä mikä nyt on vikana... Vois olla parempi odottaa vielä hetken ulos istuttamista, kun täälä ainakin yölämpötila on n. 5 asteessa joka yö.

  VastaaPoista
 4. Hieno lava! Mulla on toiveena myös jossain aviheessa rakennella tuollainen, tai ainakin kasvulaatikoita. Mutta lava tosiaan aikaistaisi kasvukautta!

  VastaaPoista
 5. Onpas hieno ja siistin näköinen lava :)

  VastaaPoista
 6. Hienolta näyttää, mutta lavakaulus olisi voinut kuitenkin olla ratkaisu... En nyt missään tapauksessa halua pilata iloasi- kerron kumminkin. Lauta saattaa olla liian ohutta tavaraa kun sisäpuoli tulee täyteen multaa. Lavan koko ei käynyt ihan selville kuvista... Maanpaine pullistaa helposti jopa kakkosnelosen reunoissa, ellei koolauksia tai tukia ole 40 sentin välein. Toinen asia on, että miten eristät mullan kyllästetystä laudasta, etteivät raskasmetallit siirry kasvatettavaan ruokaan. Ethän halunne syödä valmiiksi myrkytettyä ruokaa... Koristeviljelmille kyllästetty lauta käy mainiosti. Eläkä nyt loukkaannu, hyvällä vain tämän kerron kun itsekin on tullut tehtyä kaikenmoista....

  VastaaPoista
 7. Komealta näyttää, kyllä tuosta paljon iloa tulee olemaan!

  Olen samoilla linjoilla MM:n kanssa tuosta painekyllästetystä laudasta, että syötävien kasvien läheisyydessä sitä ei suositella käytettäväksi. Sitä ei saa polttaa takassakaan, vaikka olisi kuin pieni pala muun puun joukossa... Mutta voisikohan tuon sisäpuolen vuorata vahvalla muovilla, niin se eristäisi laudan omiin oloihinsa?

  Melonia en ole kasvattanut, mutta kesäkuu kuulostaa paremmalta kuin toukokuu näiden eksoottisimpien lajien kohdalla. Ajatus viedä muut taimipotit ensin lasin alle vahvistumaan on hyvä!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista ja hyvä että nostitte tuon painekyllästetyn puun ongelman esiin! Nopeasti meinasi rakentaja tuossa, että nykyään painekyllästyksessä käytettävä aine olisi ok, mutta lupasi selvitellä asiaa. Antaa siis melonin varttua sisäruukuissa toistaiseksi vastausta odotellessa. :)

  VastaaPoista
 9. Minäkin mietin, joko voisi esikasvatettuja taimia viedä vastaavaan laitokseen lasin alle. Tai laittaa salaattia kasvamaan. Varmaan viikonloppuna kylvän ainakin ne salaatit...

  VastaaPoista