perjantai 25. huhtikuuta 2014

Tomaatit ulkoilevat

Vau mikä upea aurinkoinen ja lämmin päivä taas oli. En voinut vastustaa kiusausta, vaan vein tomaatit hetkeksi ulkoilemaan. Tomaatin taimet ovat tänä vuonna kasvaneet tosi hyvin, niissä on jo muutamia kukkia. Selailin viime vuosien taimikuvia ja aika lailla erinäköistä touhua kuin vuonna 2012. Kiitos kuuluu varmasti tuolle meidän LED-valolle, joka on ajastimella ajastettu valaisemaan taimia klo 6-20 joka päivä. Ajastin on valon rinnalle aika ehdoton hankinta. Muutama päivä oltiin alkuun ilman kun ajastinta ei tahtonut löytyä, enkä todellakaan muistanut käydä laittamassa valoa päälle aamuisin.

Osa tomaatin taimista 25.4.2014
Hyvin näyttävät taimet selvinneen ulkoiluretkestään. Hullun hommaa tämä taimien totuttelu ulkoilmaan näin keväisin kaikkine kuskaamisineen ulos ja taas takaisin sisälle. Auringonpaisteessa istutin myös yrttejä isompiin ruukkuihin. Pian pitäisi kylvää lisää kasvimaan asukkeja esikasvatukseen, mutta tänään ei kerinnyt kaikkea - piti ehtiä istuskella hetki auringossa ihan vain nautiskellenkin.

Toisessa pikkukukkapenkissä pukkaa esiin kievarinyrtti (luullakseni). Minulla on kyllä taimet taas sekaisin. Viime kesänä kasvatetuista ja istutetuista karpaattienkello, pikkutervakko, karvasinilatva ja leimurakkaus ovat ainakin selvinneet, ne tunnistan. Virginiantädyke ja lamopeikonkello ovat harmikseni kadonneet. No vielä kesää kohden saattaa joku yllättää!

Kievarinyrtti

Pionit ainakin puskevat lupaavasti maasta. Onko teistä joku saanut pioneja lisättyä siemenistä? Puutarhalehdistä lukee aina välillä, että joku on onnistunut ja kukkiakin on saatu useamman vuoden jälkeen. Olisihan se hienoa saada meidän kuninkaallisten Reine Hortensen ja Duchesse de Nemoursin jälkeläinen. :)

Pionit 25.4.2014

Tässä alla taas näitä mysteeritaimia, saattaa olla rikkaruohokin. En ole uskaltanut kitkeä kukkapenkistä muuta kuin voikukat ja satunnaiset heinät, voipi olla että siellä kukkii kesällä jokin tuikitavallinen tuttavuus. Vuohenputki on taas riesana muutamissa uusissa paikoissa, en tiedä onko sille mitään tehtävissä kun juuret risteilevät niin tiheästi sinne tänne... Ehkä helpommalla pääsee kun antaa olla ja napsii silloin tällöin salaattiin?

Mysteeritaimi
Retiisi on itänyt kasvilavassa. Ehkä saammekin vuohenputki-retiisisalaattia, kuulostaapa herkulliselta...


14 kommenttia:

 1. Vuohenputki on kuulemma hyvää. En kuitenkaan ole valmis istuttamaan sitä pihalleni maun vuoksi ;-) Tsemppiä taistoon! Tämä on kutkuttavaa aikaa, kun kaikenlaista nousee maasta. Joskus joku kasvi on lähtenyt versomaan vasta heinäkuussa vaikean talven jälkeen, eli ei kannata luovuttaa kovin aikaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oltiin juuri muuten Mustion Linnassa käymässä, vuohenputkea kasvoi runsaasti ja menussa oli villivihanneskastike ;) Toivotaan että tuolta vielä muutama muukin yksilö tokenee!

   Poista
 2. Hyvällä alulla kaikki.
  Sinullahan jo kukkii tomaatti.
  Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kukkii, ja jos nämä kelit jatkuvat niin satoakin saadaan ennätysaikaisin. :)

   Poista
 3. Onpas komeat tomskun taimet !

  VastaaPoista
 4. Ihanat tomaatit! Tänä vuonna meillä ei ole siemenestä kasvatettuja tomskuja, joten ihailen muiden. :-)

  Tuosta pionista siemenestä... Sitä voi sattua vahingossakaan, kun ei siivoa innokkaasti rikkaruohoja pionien ympäriltä. Löysin pionivauvan viime vuonna. Nyt vain toivon niitä tulevan lisää. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies aina napisee kun en kitke kukkapenkkejä, nyt voin siis kertoa että ainakin pionipenkki kuuluukin jättää rauhaan ;)

   Poista
 5. Vankat tomaatit. Vuohenputkea pukkaa meilläkin, eikä sitä taida niin paljon ehtiä syömään, kun uutta kasvustoa ilmestyy. Aivan toivoton kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, vanha asukas oli laittanut rounduppia vuohenputkille, mutta itse en haluaisi sitä omalle pihalle levittää... Ja vuohenputkien syöminenkin on ollut toistaiseksi pannassa..

   Poista
 6. komeita tomaatteja! te saatte jo juhannukseksi omat tomaatit! nyt on se aika, kun kukkamaat täytyy kiertää joka päivä ja katsoa, mitä uutta maasta nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Tänään kasvimaalla oli vaikka mitä itänyttä, meitä on kyllä nyt hemmoteltu lämpimillä ja aurinkoisilla ilmoilla...

   Poista
 7. Hyvällä mallilla sun tomaattisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähensin tomaatin taimien määrää noin kahdestakymmenestä viiteen ja kummasti laatu parani. :)

   Poista