torstai 3. huhtikuuta 2014

Tomaatit ja pihan haastavat projektit

Tomaatin taimille kuuluu hyvää! Ai että miten vankoilta ja terhakoilta näyttävät, taitaa olla minulle onnistunein taimikasvatusvuosi ikinä. Tämä saattaa johtua täysin siitä, että karsin hieman taimien määrää verrattuna viime vuoteen... 

Chilien koko ei vielä päätä huimaa, mutta nekin näyttävät vantterilta ja uskon että taimet ottavat vielä kunnon kasvupyrähdyksen jossakin vaiheessa. Taustalla näkyy myös pari ruukkua basilikaa. Ikkunalla se ei taitaisi vielä menestyä, mutta olen hyödyntänyt kasvivaloa myös basilikan aikaiseen kylvöön. 

Tomaatit 3.4.2014

Pihalla odottaa muutama masentava projekti, joita käyn päivittäin kiertelemässä ja voivottelemassa. Esimerkiksi tämä kukkapenkki, johon on vihdoin saatava ryhtiä tänä kesänä. Nuo viime vuoden pionituet kertovat kukkapenkin nykytilasta, kaikki on vähän rempsallaan... Nurmikosta erottanut nauha on noussut ylös, eikä näytä sekään kovin kauniilta.

Kukkapenkki kaipaa puutarhurin huolenpitoa

Toinen kauhistuttava projekti on tämä rinne, jossa kasvaa sekalainen seurakunta hopeahärkkiä, ruusunvesoja ja heinää. On sieltä tavattu myös terhakas ruohosipuli aikoinaan, mistäköhän lienee sinne kulkeutunut. Tähän on haaveiltu tyylikkäästä muurista, jonka päälle istuttaisimme paahteessa viihtyviä kukkia oleskelualuetta kaunistamaan. 

Rinnepuutarha tuloillaan?

Korkeutta muurille tulee lähes metri, joten se on perustettava kunnon betonianturalla. Muistelisin että 80 cm oli raja, minkä korkuiselle vaaditaan perustukset. Projekti ei siis ole aivan kevyimmästä päästä. Lisäksi tuossa olisi aika lailla lapiohommia tiedossa, mieluiten paikalle tarvittaisiin pieni kaivuri.

Huh huh, pieniä haasteita on siis tarjolla. Näin alkukeväästä kesä tuntuu pitkältä ja saattaa harhahtua uskomaan että ehtii ja jaksaa vaikka mitä. Jotenkin tuo rinneprojekti kauhistuttaa minua silti jo näin hyvissä ajoin etukäteenkin, kuulostaa aivan liian vaikealta. Betonin valaminen, mitäh... Jos sitä vain keskittyisi oleskelualueen ruukkupuutarhaan ja kertoisi sivuilleen vilkuileville vieraille, että puutarha on tyyliltään villi.

23 kommenttia:

 1. Komeita taimia! sinulla on aikamoinen projektityömaa siellä! Ehdottaisin rinteeseen helpompaa ratkaisua; jotain kaunismuotoisia pensaita tai pikkupuita, joiden alle tiuhaan maanpeittokasveja. Muurin tekemisessä on tosi iso työ. Muurin hinnalla saisi isokoisina vaikka runggollisia syreenejä ja alle reilun määrän jotain peittokurjenpolvea esimerkiksi. Isoin homma olisi maan kuoriminen heinästä ja rikkaruohoista. Voisihan tuota hopeahärkkiäkin käyttää pensaiden juurella, niitä voisi ottaa talteen. tuli vaan mieleen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydettiin edellisvuonna tarjous muurista, lähes 10 000 euroa... Sillä hinnalla saisi jo oikeasti vaikka mitä! Nyt koitettiin perehtyä jos tehtäisiin se itse.

   Jokin matala pensas voisi tosiaan olla hyvä vaihtoehto, en ollut tullut ajatelleeksi. Kiitos vinkistä! Pitäisi kuitenkin pysyä sen verran matalana, ettei peitä näkymiä tuolta ylhäältä. Naapurilla näyttää olevan vuorenkilpiä samassa kohtaa, mutta niitä en millään haluaisi vaikka olisi varmaan helpoin ratkaisu. Hopeahärkki ei ole yksinään heinälle pärjännyt...

   Poista
  2. :) huh, hirmuisen hintava tuo muuri! hienohan siitä toki tulisi, ja ikuinen kun sen kunnolla tekee... :) mites olis keijuangervot tai vastaavat matalat pensasangervot? sitten ei tarvitsisi kuin kuoriketta niiden juurelle, kun peittävät maanpinnan aika nopsaan.
   ps. olen tehnyt pihasuunnitelmia työkseni ennen nykyisiä työkuvioita, siksi aloin pohtimaan muurin tilalle muitakin vaihtoehtoja noin niinkuin ihan vahingossa. sen verran taidan olla sielultani pihasuunnittelija edelleen, etten mahtanut mitään. anteeksi jos tungettelin... :)

   Poista
  3. Tuo keijuangervo on todella nätti! Mitenköhän se mahtaa viihtyä paahteessa? Tuo rinne on nimittäin suoraan etelään päin. Voisi nostaa hopeahärkit ylös ja putsata heinät pois, ja täyttää välit niillä. Vai luuletko että heinä kuitenkin valtaisi tilan nopeammin? Pysyisikö rinne koossa pelkillä angervoilla ja kuorikatteella?

   Tosi mielelläni otan vastaan vinkkejä!

   Poista
  4. :) Uskon että rinteeseen riittää pelkkä keijuangervo ja kuorike, härkki jää ajan kuluessa angervon jalkoihin, kun keijuangervo peittää täysikasvuisena noin neliön alan. Keijuangervoa olen nähnyt paljon jyrkemmissäkin luiskissa, ja täydessä paahteessa, joten uskon että tuossakin se viihtyy. Jos et halua kuoria maata istutusalueelta ottaisin härkkiä talteen ja siirtäisin johonkin muuhun paikkaan tai vaikka kesäkukkaistutuksiin), niin laittaisin angervojen taimien ympärille istutuksen jälkeen märkää sanomalehteä noin 10 sivun kerroksen, ja vasta sen päälle kuorikkeen - rikkaruohot maatuvat sanomalehtien alla, eivätkä häiritse angervojen kasvua, ja paikka pysyy siistinä, kun rikat ei puske kuorikkeen läpi. sanomalehti maatuu paikalle muutamassa vuodessa, (jonka aikana myös rikkaruohot ovvat luovuttaneet), joten se ei haittaa angervojen leviämistä. Istuttaisin angervot siksak- kuvioon, eli 80 cm välein suoriin riveihin, mutta aina joka toinen rivi niin, että taimet tulevat siihen kohtaan, missä edellisessä rivissä on tyhjää. ( vähän vaikea selittää toivottavasti tajusit :) ) Kaiva ensin istutuskuopat, ja lannoita ja kalkitse maa istutuskuopassa, ja lisää taimen ympärille uuden mullan ja pohjamaan sekoitusta. Kastele taimet perin pohjin ( 3 ämpärillistä per istutuskuoppa) ennenkuin peität istutuskuopat mullalla. Taimistoista kannattaa kysyä keväällä tai syksyllä avojuurisia lepotilassa olevia taimia, ne ovat astiataimia edullisempia. taimistolta saat ohjeet taimien käsittelyyn. :)

   Poista
  5. sulkumerkki tulee tuohon ennen "ottaisin härkkiä..." olipas jotenkin sekava selostus, tovottavasti saat selkoa! :)

   Poista
  6. Kiitos taas asiantuntevista ja yksityiskohtaisista vinkeistä! Vastasit jo kaikkiin kysymyksiin, mitä mulla tuli lukiessa mieleen. :) Taidanpa käydä mittaamassa kuinka monta taimea tuohon sopisi ja alkaa soitella taimistoihin. Tuo sanomalehti+kuorike-konsepti kuulostaa myös tosi toimivalta, ja siitä saa paljon helpommin siistin näköisen kuin rikkaruohoja perkaamalla. Täytyy dokumentoida projekti huolella, niin saa muutkin hyödyn sun hyvistä neuvoista. :)

   Poista
 2. Meilläkin on useita heinää kasvavia alueita, kutsun niitä hienosti luonnon alueiksi;D Niillä kasvaa ihanasti vuokot ja nyt olisi mielessä istuttaa sinne lisää mm. erilaisia heiniä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää käydä lueskelemassa sinunkin blogiasi ja katsomassa kuvia. :)

   Poista
 3. Komeat taimet ! Mukavaa että on projekteja ensi kesäksi ;)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla, että muillakin on "projekteja". Minulla on hyvää tahtoa aina keväisin, mutta juhannuksen jälkeen totean, että puutarhani on tyyliltään "villi", vaihtoehtoisesti "luonnontilassa".

  VastaaPoista
 5. Tuleepas siinä muurille hintaa. Tuon rinteen voisi myös porrastaa, jolloin sen itse tekeminen olisi helpompaa ja halvempaa. Mutta myös tuolla ylhäällä Lauran ehdottama kasveille peittäminen saattaisi olla ihan näyttävä ratkaisu. Uskon, että hyviä ja käyttökelpoisia kasveja löytyy runsaasti. Saattaisi tulla jopa ajan mittaan kauniimpi, kuin muurista.
  Tomaattisi on tosi tanakoita ja hyvänoloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porrastusta mietin myös jossain vaiheessa, siitäkin tulisi makeannäköinen. Kuinkakohan leveä yhden porrastuksen pitäisi vähintään olla? Vaihtoehtoja on taas monia, ja loppujen lopuksi kaikissa taitaa olla aika lailla työtä...

   Poista
 6. Minä tein viime kesänä itse muurin, ehkä 5 m ja vajaa metrin korkuinen. Pari kuukautta siinä meni, kun silloin tällöin pystyi aina yhden päivän tekemään ja niskasta venähti joku lihas sillä seurauksella, että se tulehtui ja oli monta kuukautta kipeä. Mutta oli se sen arvoista, nimittäin se on hieno! Ja tykkäsin tosi paljon myös sen tekemisestä. Meillä sattui olemaan tontilla tosi paljon kiviä edellisen asukkaan projekteista, joten hintaakin tuli vain muutaman betonisäkin verran, eli ehkä 10 €. Taidankin laittaa siitä projektista muutaman kuvan blogiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että laitoit kuvia! Lueskelinkin jo tuon tekstisi ennen kuin huomasin kommenttisi täällä, esittelin jo miehellekin. :) Uskon että töitä kyllä teetti, eikä ihme että paikatkin otti kipeää... mutta on makean näköinen! Pitää vielä puntaroida näitä kasvi- ja kivivaihtoehtoja...

   Poista
 7. Kaamea hinta! Kyllä mä peittäisin rinteen kasveilla;ei taatusti maksa kymppitonnia ja varmasti ois kivamman näköinenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen myös että pääsytään tuohon vaihtoehtoon. :)

   Poista
 8. Terhakat on tomaatinalut! Chilit ei ole minun käsissäni koskaan onnistuneet. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chilit vaatii niin pitkän lämpimän ajan. Ei meilläkään ole mitään megaisoja kasveja ikinä tullut, enkä toisaalta ole jaksanut talvettaakaan, nehän voisi hyvin siirtää sisätiloihinkin. Mutta muutamia hedelmiä aina, ja niitä on sitten mukava napata pakkasesta tarvittaessa. :)

   Poista
 9. No siinä pähkinä purtavaksi kun on noin isot projektit! Mutta sehän on tämän puutarhapuuhastelun sokeri ja suola, tarpeeksi kun puntaroi ja katsoo joka vinkkelistä niin vastaus löytyy. Muuri olisi varmasti hieno tai porrastus. Ehkä porrastus ja jokaisessa "altaassa"omat kasvit. Tai ehkäpä hyötypuutarha tai pensaat tai.... Loputon määrä vaihtoehtoja. Meilläkin punnitaan saunan paikkaa. Laitetaanko tallin perälle, sisälle talon kellariin vai hankkisiko ihan saunarakennuksen koivikon keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Saunan sijoitus on vielä isompi kysymys pohdittavaksi, sitä ei niin helposti siirrellä... ei tosin kivimuuriakaan. :) Enpä ole ennen huomannutkaan blogiasi, nyt löysin sinnekin..

   Poista