perjantai 4. tammikuuta 2013

Siementilaus Hyötykasviyhdistykseltä

Vuoden ensimmäinen (ja saa nähdä jääkö ainoaksi) siementilaus on nyt tehty Hyötykasviyhdistykseltä. Siemenpusseja on kotona jo aikamoinen kasa, joten AIVAN VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ eivät uudet siemenet olisi. Mutta onhan se mukavaa ja inspiroivaa kokeilla uutta...

Yrttejä haluan paljon, mutta sellaisia joita tulee myös käytettyä. Siemenluetteloissa on vaikka mitä eksoottista, mutta en vain osaa käyttää ruuanlaitossa niitä ja rohtokasveihin suhtaudun tietämättömän epäluuloisesti.

Tilasin meille siis muutamaa basilikalajiketta (Punainen basilika ja mammuttibalisika). Pestoa meillä kyllä syödään ja hyvää pestoa on tullut myös pakastetuista basilikoista näin talvella. Edellisinä vuosina yrttimaalla on ollut Genovese-lajiketta, hauska testata muutakin.

Lisäksi tilasin korianterin siemeniä nyt kun olemme alkaneet päästä korianterin makuun kotona.

Tomaatteja valitsin kahta kirsikkatomaattilajiketta, Tumbler ja Gardeners Delight. Tomaatteja haluan kasvattaa ruukkukoossa, jos vaikka se kasvikaappi valmistuisi tänä vuona...

Pavut valitsin puhtaasti kuvauksen kauneuden perusteella. Pussukassa odottavat siis 'Blauhilde'-luomusiemen, violetit hyvin pitkät palot, korkeus 2-3 m, ja 'Celebration', viehättävät kukat lohenpunaisia, pituus n. 28-30 cm.

Porkkanan suhteen noudatin samoja kriteerejä ja tilaukseen päätyi Purple Haze, violetti porkkana.

Vihersipuli on tämän vuoden sipulikokeiluni. Yhtään purjoa en ole kahden kesän aikana korjannut, valkosipulia kylläkin. Valkosipulin suhteen olimme omavaraisia uuteen vuoteen asti, jolloin kanaruoka kutsui viimeisiä kymmentä kynttä.

Paprikan osalta lajikevalintani oli Swebana. Kuulemma aikaisa ja satoisa, joten toivottavasti saamme maistaa omia paprikoita aikaisemmin kuin vuoden 2012 tapaan lokakuussa.

Mangoldi on viihtynyt kasvimaallamme hyvin, joten nyt tilasi Lucullus-lajiketta vaihtelun vuoksi.

Spagettikurpitsa on tämän vuoden kesäkurpitsakokeilu. Gold Rush menestyi loistavasti viime vuonna, joten kesällä saamme nähdä kannattiko lajinvaihto.

12 pikkupussukkaa siis yhteensä, viime vuonna saldo oli 15...

8 kommenttia:

 1. Nyt vain toivotaan että saat kasvamaan ne hyvin. Onnea siihen! ja miksi et saisi. Ei muuta kuin kevättä odottamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen vähän toivoa tarvitaan :) Koetan aina valita paljon erilaisia, jostain satoa tulee aina...

   Poista
 2. Tää on niin kivaa aikaa,kun saa suunnitella,unelmoida ja tehdä tilauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Kunpa kaikki ihana vielä mahtuisi pihalle!

   Poista
 3. Olitpa sinä nopea. En ole vielä edes lukenut kuvastoa kunnolla.

  Sinulle tulee jännän värisiä papuja ja porkkanaa. Toisaalta ovat varmasti kuvauksellisempia, kun peruslajikkeet.

  Lucullus-mangoldi meni minulla viime vuonna etanoiden suihin, mutta niin meni moni muukin. Vähän vielä mietin, josko vaihtaisin mangoldilajikkeen. Toisaalta pidän juuri vihreästä lehtimangoldista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat etanat kiusanneet yllättävän vähän, vaikka nurmikko on rehottanut pitkänä. Liekö sitten naapurustossa sopiva linnusto? Edellisen asunnon takapihalla etanat söivät aivan kaiken, kun pihan reunalta alkoi niiden piileskelyyn sopiva ryteikkö... Täällä vaivana ovat taas muut mystiset lehtien rei'ittäjät. Punaisesta mangoldista ne eivät ole edellisinä vuosina pitäneet, toivottavasti vihreäkään ei maistu.

   Poista
 4. Tuosta kevät alkaa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Niinhän sitä sanotaan. Meikäläinen on vasta nähnyt unia siemenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelin että kasvimaa on noin kaksi kertaa isompi kuin mitä tällä hetkellä on... :)

   Poista