torstai 15. toukokuuta 2014

Rinneprojektin toteutus

Projekti aloitettu, tehty, ja suoritettu! Taas kerran kannatti kertoa täällä blogissa pihan ongelmakohdista. Sain nimittäin niin hyvät ja perusteelliset vinkit, että meidän rinneprojekti selätettiin jo pääsiäisenä. Ainoastaan pikkuviimeistely uupuu edelleen, haketta tarvittaisiin nimittäin lisää. Kiitos Laura erityisesti sinulle vinkeistä!

Ensimmäinen etappi oli hakea 25 kappaletta keijuangervon taimia Taimi-Teutarilta. Teutarilla on aina ilo asioida, siellä ovat paikat niin hyvässä järjestyksessä ja taimet hyvälaatuisia. Myös meidän kirsikkapuut on aikoinaan haettu Teutarin taimitarhalta, ja ovat selvinneet hyvin jo kolmesta talvesta.

Keijuangervot

Ruusunrevohka sai myös mennä. Sen ylöskaivamisessa taisi olla raskain homma.

Rankkoja hommia

Leikkasimme ensin pensaan alas ja sitten juurakko kaivettiin ylös. Samalla nousi muutama kukkasipuli ja viereinen punalehtiruusu, jonka tosin istutimme takaisin lähes entiselle paikalleen.

Ruususta eroon


Ruusun tilalle istutimme korallikanukan. Korallikanukasta olen haaveillut jo pidempään, punaiset varret tulevat näyttämään upealta talvella lumen keskellä. Keijuangervot istutimme kahteen riviin 'siksakkiin'. Jaksoimme kerrankin virittää kohdistuslangat, mutta silti rivit alkoivat loppua kohden hieman harhailla. Rinne oli korkeudeltaan maata myöden mitattuna noin puolitoista metriä ja kymmenen metriä pitkä. 25 taimea tulivat siis kahteen riviin noin 80 sentin välein. Rinteen molempiin päihin tuli kaksi taimea rinnakkain, muutoin taimet risteilevät siksak-kuviossa.

Korallikanukka rinteen päässä
Lauran vinkistä angervon taimien ympärille tuli istutuksen jälkeen märkää sanomalehteä 10 sivun kerros ja sen päälle kuorikekate. Omista omenapuun oksista riitti haketta vain muutama metri, naapureista kerättiin vähän lisää. Rikkaruohot maatuvat aikanaan sanomalehtien alla, eivätkä häiritse angervojen kasvua. Sanomalehti puolestaan maatuu muutamassa vuodessa, jonka aikana allaolveat rikkaruohot luovuttavat. Ja rinne näyttää siistiltä!

Rinneprojekti puolessa välissä

Istutuskuopat kalkitsimme kunnolla ja kastelimme. Laura ohjeisti 3 ämpärillistä per istutuskuoppa, mutta maa oli vielä niin kevätmärkää, että kastelimme 10-15 litraa per kuoppa.

Taimet näyttävät voivan hyvin ja niihin ovat jo lehdet tulossa.

Rinteen hakekatevalikoimaa
On siinä jos jonkinmoista hakekatetta nyt rinteessä. Haaveissa olisi vetää vielä päällikerros yhtenäisellä katteella, niin tulisi siistimpi vaikutelma. Taitaa tosin luonto yhtenäistää pikku hiljaa. :)

10 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää, tulee varmasti kaunis!

  VastaaPoista
 2. Joo varmasti tulee hyvä tuosta. Meillä on myös tuollainen ongelmarinne talon vieressä, johon istutimme muutama vuosi sitten juurikin keijuangervoa. No, ne on ihan kivasti kasvaneet, mutta välit tunkee ihan hulluna voikukkaa. Nyt sitten laitettiin kangas ja kiviä päälle. Homma on alkutekijöissään, kun kiviähän siihen uppoaa hullun lailla. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti! Mua harmittaa aina ettei meidän tontilla ole juuri yhtään kiviä, niistä olisi kiva tehdä kaikenlaista.

   Poista
 3. Herttinen meillähän on sama luottotarha, olisipa kiva joskus tavata kun taidetaan asua samoilla seuduilla! Rinteestä tulee hieno kunhan pensaat pääsevät kasvuun niin katetta ei enää näekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voidaan järjestää pienemmän kynnyksen avoin puutarha :)

   Poista
 4. Kyllä taitaa luonto hoidella hakkeen viimeistelyn :)

  VastaaPoista
 5. Sanomalehti-oksahake -yhdistelmä on erinomainen ja käyttökelpoinen systeemi. Olen käyttänyt sitä paljon. Katteen ulkomuoto yhtenäistyy itsestään, mutta sen päälle voi tietenkin ripotella vähän tuoretta multaa. Rinteestä tulee kaunis.

  VastaaPoista
 6. Hienolta näyttää! Tuo kanukka onkin ihana pari punalehtiruusulle, tuovat kaunista korkeutta penkkiin ja väriä talveksi. Mukavaa kun sain auttaa. :)

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa toimivalta tuo sanomalehden ja hakkeen yhdistelmä. Pitää testata! Meillä on valtava kanukkapuska pihassa. On vuosien saatossa vallannut vähän liikaa tilaa. mutta kaunis se on kyllä. :)

  VastaaPoista