perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kesäkukkien varastolannoitus

Istutin eilen kesäkukkia parvekelaatikkoon. Mummonpalsamia tässä satsissa. Taimet olivat hujahtaneet valtavan pitkiksi, joten istutin reippaasti syvempään multaan. Tällaista kokeilevaa puutarhurointia ilman parempaa tietämystä taasen.

Hyötykasviyhdistys kertoo mummonpalsamista tällaista:

Yv. Vanhan ajan ruukku- ja kesäkukka. Kotoisin trooppiselta ja subtrooppiselta vyöhykkeeltä. Kukat kerrotut: valkoiset, vaaleanpunaiset tai punaisen eri sävyiset. Kukkii koko kesän. Korkeus 40–50 cm.

Viljely: Esikasvatus huhtikuussa. Itää 21 asteessa 8–10 päivässä. Kasvatuslämpötila15 astetta. Ravinteikas, vettä läpäisevä multa. Runsas valo ja kastelu. Hyvin hallanarka. Voidaan istuttaa kukkapenkkiin tai pitää ruukussa ikkunalla. Kuihtuneet kukat poistetaan. Ei siedä paahdetta, koska silloin kukinta pysähtyy ja tuholaisvaara uhkaa. Suihkutus tekee hyvää. Myrkyllinen!


Omat siemeneni sain siemenkirjeestä ja nämä itivät todella tehokkaasti. Suosittelen kylvämään mummonpalsamit yksittäin pikkuruukkuihin, eikä montaa samaan pikku kippoon kuten minä. Olivat näet kasvattaneet myös ison nipun juuria, jotka olivat aivan solmussa. Hujopit varret ja runnellut juuret, saa nähdä miten näiden käy kesän mittaan. Ehkä pitää tehdä reissu taimikauppaan. ;)

Tein parvekelaatikkoon varastolannoituksen Biolanin ohjeiden mukaan kanankakka ja merilevä -luonnonlannoiterakeista.

Biolan kanankakka ja merilevä
Biolan luonnonlannoiterakeita kesäkukille, varastolannoituksella varustettuja kesäkukkalaatikoita ei tarvitse muutoin lannoittaa kesän aikana.

Levitin pohjalle ensin hieman multaa ja siihen päälle sirottelin näitä kanankakka-merilevärakeita. Varastolannoituksen ideana on, etteivät kesäkukat tarvitse lisälannoitusta koko kesänä, vaan ne voi kastella pelkällä vedellä.

Varastolannoitus Biolan luonnonlannoiterakeet
Varastolannoitus

Lannoiterakeet peittelin sitten vielä multakerroksella, ennen kuin istutin taimet.

Mummonpalsami yksivuotinen kesäkukka
Mummonpalsami parvekelaatikossa

Ohjeissa kehotettiin lisäämään rakeet pieninä kekoina, tietääkö joku mikä siinä on ideana? Onko parempi kuin sirotella tasaisesti?

Pelargonioille pitää tehdä sama toimenpide. Kesäkukkatilanne noin yleisesti on meillä hiukan huono. Kovasti olen odottanut leijonankitojen kasvua, mutta ovat vielä pikkuruisia ja kukintaan tuntuu olevan ikuisuus. Viikonloppuna voisi melkein tehdä torireissun ja hakea pari kukkaa kuistille. Kaikkia kivoja kesäkukka-asetelmia esittelin pari viikkoa sitten, niistä voisi ottaa mallia. Joko teillä on parvekelaatikot ja ruukut kukkimassa?

2 kommenttia:

  1. Mä olen saanut sen käsityksen, että lannoitekeot ovat siitä parempia, että vain osa juurista pääsee ottamaan tarvitsemaansa lannoitusta. Kun lannoitteen sirottelee joka paikkaa, maasta voi tulla liian voimakas. Kasvit voivat kärsiä silloin liikalannoituksesta.

    VastaaPoista
  2. Olet Eija ihan oikeassa. Lannoitteen sijoittaminen pieninä kasoina taimien väliin on kaikkein paras tapa. Varastolannoitteen voi laittaa myös ruukun/parvekelaatikon pohjalle. Silloin on se riski, että liikakastelun seurauksena vettä lilluu astian pohjalla ja silloin ravinteita vapautuu ylenmäärin. Kasvualustan kuivuessa haihdutusvirtaus voi väkevöittää kasvualustaa. Kun lannoite on taimien välissä, aina osa kasvualustasta säilyy laimeana eikä ylikastelunkaan seurauksena kasvit kärsi liiasta ravinemäärästä.

    VastaaPoista