maanantai 5. maaliskuuta 2012

Aivan liian hontelot taimet

Näinkin voi käydä, jos unohtaa kylvöastian liian moneksi päiväksi pimeään ja lämpimään... Mahtaako näistä tomaateista enää tulla mitään?

Hundreds and thousands tomaattia piti tulla...

11 kommenttia:

  1. Minulla on usein tuo ongelma. Koska en omista kasvihuonetta, odottelen vielä ennen kuin alan esikasvattaa. Mutta aina on honteloistakin taimista tullut tukevia kasveja. Viime vuonna lamoavista auringonkukan taimista kasvoi tukevat kolmimetriset hujopit, se tuntui jo ihmeeltä.

    VastaaPoista
  2. Ehdit mainoisti vielä kasvattaa uudet paremmalla onnella. Nuo on kyllä niin huonoja että ei oikein kannata niitä alkaa kasvattamaan. Kun heti laitat uudet itämään saan kuunnon terhakoita taimia

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen Mummelin linjoilla, eli vielä ehtii hyvin kasvattaa tukevat tomaatintaimet. Tomaatti itää noin viikossa (+25°C), ja sitten olisi hyvä kasvattaa sitä hiukan viileämmässä (+20°C) ja mutta reilusti valoisassa paikassa. Tuo yhdistelmä on tietysti vähän hankala toteuttaa, mutta valoa pitää ainakin olla hyvin, niin taimet eivät venähdä liikaa.

    Saat vielä komean tomaattisadon, siitä olemme varmoja.

    VastaaPoista
  4. Kiitos piristävistä kommenteista, eiköhän meillekin vielä tomaatteja saada! Mitenköhän esikasvatuspaikaksi sopisi lasikuisti, joka on päivisin valoisa ja lämmin, mutta näin alkukeväästä yöllä voi olla vielä pakkasta? Pelargoniat ovat siellä selvinneet hyvin talven yli, mutta pitäisiköhän minkään lajin pikkutaimi paikasta?

    VastaaPoista
  5. Jos otat tomskuntaimet yöksi sisään, niin varmasti viihtyvät. Luin juuri jostain, että alle +10 asteen lämpötila hyydyttää tomaatintaimen kasvun. Luulen, että mikään pikkutaimi ei kauheasti tykkää kylmästä, eivät ehkä kuole, mutta kasvu hidastuu kovasti. Mutta meillä tarhureillahan on aikaa ja voimia kuskata taimia päivittäin sinne sun tänne ;) Itse harrastan sitä toukokuussa, kun kanniskelen isoja ruukkuja yöksi kellariin ja päiväksi ulos... Selkä vaan natisee siinä hommassa.

    VastaaPoista
  6. Pitäisi hankkia joku iso tarjotin tuohon puuhaan, niin voisi kätevästi nostella aamulla ulos ja illalla lämpimään. Mitä mieltä valon määrästä olet, kuistilla taimia porottaa aurinko idästä ja etelästä, onko liikaa?

    VastaaPoista
  7. Laita vaan uusia taimia tulemaan, mutta vasta parin viikon päästä kun kuu on oikeassa asennossa. Tomaatti ehtii kyllä tuottaa satoa jos ei ole niin tarkkaa, ehtiikö heinäkuuksi. Tukevuutta taimiin saa sitten myöhemmässä vaiheessa kun kouluttelee taimet maitotölkkeihin, joihin kuhunkin reilusti kananpeetä pohjalle ja sitten multaa, ettei juurikosketusta lannoitteeseen synny. Tomaatintaimia ei saa pieninä kiusata, sillä muuten tulee pahoja hedelmiä. Annat vaan rauhassa valoa, lämpöä ja vettä :)

    VastaaPoista
  8. Uskon, että kun taimet kasvavat alusta lähtien aurinkoisessa paikassa, ne tottuvat runsaaseen paisteeseen. Toki ne pikkulehdet ovat herkkiä eli ihan suoraa pitkää porotusta ne eivät todennäköisesti kestä, vaan lehtiin tulee polttovaurioita. Mutta jos varjoa tulee eteen välillä tai jos kuuminta paistetta saa hiukan varjostettua esim. ohuella verholla, niin varmasti tykkäävät kovasti.

    Yöksi taimet on hyvä nostaa turvaan sisälämpötilaan, mutta viileähköön sellaiseen, jotta kasvavat mahdollisimman napakoiksi.

    Runsas aurinko on onneksi varsin positiivinen ongelma. Varjoa on helpompi rakentaa kuin valoa :)

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia taas kommenteista ja vinkeistä!

    Malttia malttia, sitä ei nyt olisi kun tekisi mieli saada kaikki kasvamaan ja HETI! :) Niin on kylvetty siemeniä, jotka kenties kaipaisivat vähän enemmän aurinkoa kuin mitä helmikuu ja maaliskuun alku tarjoavat. Pian laitan kyllä uudet tomaatit aluilleen, pitänee kuitenkin kuunnella hyviä vinkkejä ja odottaa oikeaa kuun asentoa!

    Minulla on kyllä vielä paljon harjoittelemista, kylvökset itävät aina hyvin, mutta pikkutaimet tuntuvat jämähtävän sirkkalehtivaiheeseen. Pelargoniat ja chilit ovat tehneet neljä lehteä, muissa on se kaksi. En enää kehtaa kuvata omia taimia, kun muiden blogeissa on jo niin komiat ja tukevat taimet. :)

    VastaaPoista
  10. Hei Kuje, laitan vastauksen tännekin...
    - Uusi kuu tehdään nyt kaksi päivää kevätpäiväntasauksen jälkeen torstaina 22.3. ja siitä alkaa yläkuun eli nousevan kuun aika, ja kukkien mullanvaihto ja esikasvatettavien taimien ja rairuohonkin kylvöaika. Sekä pajun ja koivun oksien keruu maljakkoon. Ne alkavat avata silmujaan yläkuulla kerättynä.
    Aurinkoista ja ihanaa kevään odotusta!

    Lisää kuun vaikutuksista voit lukea:http://www.isoaidinkasvit.fi/pdf/kuun_vaikutus.pdf
    http://www.ylakuu.com/suomi/kuu.htm

    VastaaPoista
  11. Jännittävää tuo kuun vaikutus. Sellaista tietoa, mitä nykyihminen ei tule ihan heti ajatelleeksi...

    VastaaPoista