perjantai 28. maaliskuuta 2014

Saila Roution haastattelu

Tietokirjailija, maisema-arkkitehti ja suositun Saaripalsta-blogin kirjoittaja Saila Routio on julkaissut uuden kirjan nimeltä Kukkia sipuleista, joka on laajin sipulikukista kirjoitettu kotimainen tietokirja. Olen lukenut Sailan blogia pitkään ja Sailan aiempi teos Oman pihan suunnittelu on ollut itselleni yksi tärkeimmistä puutarhakirjoista. Siispä tällaisena fanina haastattelin Sailaa muutamalla kysymyksellä ja sain ihastuttavalta puutarhurilta vastaukset tänne meidän kaikkien iloksi.

Yhdeksän tiukkaa kysymystä Sailalta

1. Miten päädyit Korppooseen kunnostamaan vanhaa taloa ja puutarhaa?
Huh, tähän voisi varmaan vastata todella pitkällisesti... vastausta en oikein tiedä. Saaristo on minulle tuttua seutua lapsuudesta asti ja Turun saaristo on yksi lempipaikoistani maailmassa. Halusin korjata vanhaa taloa, ja halusin asettua saaristoon.

2. Mitkä ovat haaveesi oman puutarhasi suhteen?
Ehkä eniten se, että rakennusten kunnostus pääsisi siihen pisteeseen, että voisin keskittyä puutarhaan ja että se ei enää olisi rakennustyömaa.

3. Mitkä ovat kolme tärkeintä neuvoa, jotka antaisit vanhan puutarhan kunnostusta aloittavalle?
Tutustu huolella olosuhteisiin. Alussa tulee istutettua kasveja väärille paikoille, vie jonkin aikaa ennen kuin oppii, mikä paikka on talvisin märkä, mikä liian kuiva keskikesällä jne. Maalaatukin voi vaihdella paljonkin yhdellä tontilla, se selviää vain kaivelemalla.
Kolmanneksi, älä säästä joka ikistä puuta vaan muista, että puu kasvaa kauneimmaksi, jos sillä on tilaa. Valitse ne, jotka haluat säästää, ja kaada muut. Vanha piha on usein aikamoista ryteikköä, ja puiden kaatamista surkutellaan ihan turhaan.

4. Mitä kasveja suosittelisit tällaiselle puutarhanhoitoa aloittavalle, joka haluaa paljon kukintaa ja onnistumisen iloa?
Varmaan joitakin perinneperennoja, mutta perennojen kanssa täytyy muistaa, että ne kukkivat vain osan kesää. Kesäkukat kukkivat koko kesän, niitä voi istuttaa kukkapenkkeihin perennojen väliin.
Perinneperennat ovat vanhoja lajeja, joita on kasvatettu meillä niin pitkään, että ovat varmasti talvenkestäviä ja pärjäävät muutenkin. Niiden kanssa on helppo onnistua, eikä tule ikäviä takapakkeja uuden harrastuksen alkumetreillä. Ja mikä parasta, ne ovat todella kauniita ja samoja lajeja, jotka ovat tuttuja jo mummolan pihalta!

5. Jos saisit toivoa puutarhaasi menestymään yhden kasvin, joka ei Suomen ilmastossa viihdy, mikä se olisi?
Kirjava- tai piikkilehtinen orjanlaakeri (Ilex aquifolium), esim. lajikkeet 'Silver Queen', 'Ferox' tai vielä parempaa, näiden yhdistelmä 'Ferox Argentea'!

6. Mikä sai sinut aloittamaan puutarhasta bloggaamisen ja mitä olet blogiyhteisöltä saanut?
Aloitin bloggaamisen, koska aloitin nettikaupan pitämisen. Nettikauppias on kasvoton ja persoonaton, ja halusin kertoa, minkälainen tämän kaupan täti on ja missä ympäristössä nettikauppa toimii.
Se, että olen tavannut ihmisiä blogien takaa ja saanut sitä kautta todellisia hyviä ystäviä, on tullut täytenä yllätyksenä, erittäin mukavana sellaisena!


7. Olet nyt kirjoittanut kolme puutarha-aiheista kirjaa, vieläkö jatkoa seuraa?
Huh, ei ainakaan tällä kirja per vuosi -tahdilla, kuten kahden edellisen kohdalla. Kirjan kirjoittaminen on taloudellisesti erittäin vaikeaa, siksikin ajattelin pitää vähän väliä, olen nyt elänyt kädestä suuhun kohta kaksi vuotta, se on ollut raskasta.

8. Mikä on sinun oma puutarhakirjasuosikkisi tai suosikkikirjailijasi puutarhakirjailijoiden joukossa?
Tämäkin on vaikea! Lempikirjani taitavat olla Englannista. Nyt jo edesmennyt Christopher Lloyd omasi niin pitkän kokemuksen puutarhanhoidosta ja niin herkulliset mielipiteet, että hekottelen ääneen lukiessani hänen tekstiään.

9. Poimi yksi vinkki Kukkia sipuleista -kirjasta innoittamaan meitä lukemaan uusi kirjasi!
Joidenkin sipulien kohdalla edes oikein päin istuttaminen ei ole niin tärkeää kuin se, että sipuli tai mukula ei pääse kuivumaan. Esimerkkinä lumikellot ja talventähdet.

Kukkia sipuleista 

Uuteen kirjaan kannattaa tutustua! Sipuli- ja mukulakasveja käsitellään hyvin monipuolisesti: lajiesittelyiden lisäksi mukana on kasvatus- ja hoito-ohjeita mukaan lukien talvetusohjeet, istutussuunnitelmia sekä käyttövinkkejä. Kasvien lajiesittelyihin sisältyy lajien historiaa, mielenkiintoisia tarinoita ja sekä kirjoittajan että muiden kasvattajien kokemuksia eri lajien vaatimuksista. Sailan valokuvien tason tuntien, uskon että kirja tarjoaa myös runsaasti silmäniloa.


Kukkia sipuleista

Kirja ei ole vielä myynnissä, mutta ilmestyy vielä tänä keväänä kauppoihin. Kannattaa siis seurailla Sailan blogia... Blogista voit myös tilata itsellesi maksuttoman Puutarhapalsta-uutiskirjeen, jossa on ajankohtaisia vinkkejä puutarhaan.

Ihanaa aurinkoista päivää kaikille! 

12 kommenttia:

  1. Kiitos itsellesi haastattelun tekemisestä!
    Nyt kun luen vastauksiani, huomaan, että olisin voinut perustella perinneperennojen valinnan. Nehän ovat vanhoja lajeja, joita on kasvatettu meillä niin pitkään, että ovat varmasti talvenkestäviä ja pärjäävät muutenkin. Niiden kanssa on helppo onnistua, eikä tule ikäviä takapakkeja uuden harrastuksen alkumetreillä. Ja mikä parasta, ne ovat todella kauniita ja samoja lajeja, jotka ovat tuttuja jo mummolan pihalta!
    Orjanlaakerin lajikenimi on väärin, sen pitäisi olla 'Ferox Argentea'!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti haastattelusta. :) Kävin päivittämässä nuo kohdat juttuun, jos joku ei lue kommentteja niin saa vinkit talteen eikä ihmettele tuota Feroxia!

      Poista
    2. Ehkä sitä ei niin tunneta, niin ei ihmetellä... mutta toisaalta, jos joku haluaa etsiä sitä netistä, niin nyt löytää helpommin. Olisin voinut oikolukea vastaukseni ennen sulle lähettämistä, anteeksi!

      Poista
    3. Minäkin googlasin tuon vasta nyt, onpa jännän näiköinen :)

      Poista
  2. Hieno idea haastatella Sailaa. Olen odotellut tuota kirjaa, sillä kotimaiselle sipulikukkakirjalle on selkeä markkinarako.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saadaan pian luettavaksi! Ulkomaisia kirjoja on kieltämättä ärsyttävä välillä lukea, joko käännös on kökkö tai sitten kasvit eivät menesty... Pätee niin puutarha-, keitto- kuin käsityökirjoihinkin. (Muita tietokirjoja en lue ;)

      Poista
  3. Kiva haastattelu ja hyvät vastaukset. Tuo kirja tulee monelle kyllä hyvään tarpeeseen. Todella minullekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tätä odotellaan! Ihan ei ollut vielä tilausvalmiina haastattelun aikaan...

      Poista
  4. Mielenkiintoinen haastattelu. Ja tieto on tarpeen tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nuo kysymykset koin mielenkiintoisiksi itselle ja kiva että miellytti muitakin. :)

      Poista
  5. Ihanaa saada sipulikukka aiheinen kirja suomeksi, kumpa kirja pian ilmestyisi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkaisupäivä on kuulemma viittä vaille päätettynä, joten eiköhän pian. :)

      Poista