keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Mangoldin kasvatusvinkit

Taas vähän vinkkejä koottuna, muistiinpanoiksi itselle ja ehkä jollekulle muullekin. Viimeksihän tällaisen kirjoitin purjosta, tulokset tässä… Toisen satsin kanssa on koettu surkea epäonnistuminen, ja toinen näyttää ihan ok:lta… Toistaiseksi :)

Mangoldia kävin siis istuttamassa kasvimaalle edellisiltana. Siemenpussissa suositeltiin istutusajankohdaksi kesäkuuta, mutta sehän oli jo melkein meneillään. Uskomattoman nopeaan sujui muuten toukokuu toukotöissä pihalla ja uutta kotia järjestellessä.

Mangoldi kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa ja suoraan avomaalle. Taimikasvatusta ei tarvita ja muutenkin helppo kasvatettava. Riviväliksi 40 cm ja taimiväliksi 20 cm. Sivuhuomautuksena: ei millään raaskisi jättää ruhtinaallista 40 senttiä riviväliksi kun kasvimaan alaa on rajoitetusti! Ja takaisin aiheeseen... Ei tuholaisia, kestää kuivaa ja kylmääkin (hyvä!), puutarha-palstalla mainitaan sokerijuurikaskirvat, joista pääsee eroon mäntysuopasumuttelulla. Sopii kaalien ja papujen kumppanuuskasviksi. Muutaman siemenen heitinkin papurivistön tyhjille paikoille.

Mangoldi näyttää suurin piirtein tältä (kuva Puutarha-foorumilta, meillä lajiketta 'Red Vulcan'), joten on myös koristeellinen:

Ja mikä tärkeintä: odotettu sadonkorjuu. Mangoldin lehdet voi käyttää salaatteihin tai pinaatin tapaan ruuanlaittoon, varsia parsan tapaan. Mangoldista voi tehdä vaikka keittoa, ohjeita löytyy netistä monta ja sellaista meillä tullaan toivottavasti syömään! Tai sitten viininlehtikääryleisiin...

Tämä sato piti jo tarkastaa:

Mukavaa helatorstaita toivottaa malttamaton puutarhuri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti