maanantai 28. toukokuuta 2012

Kesäkukka-asetelmia

Nyt on tulossa lomakuvien satoa, varoituksen sana jo etukäteen! Katse kiinnittyi matkalla kauniisiin kukka-asetelmiin, ja napsin niistä kuvia. Nyt on kuitenkin se aika, kun moni varmasti miettii kesäkukka-asetelmia ruukkuihin ja parvekelaatikkoihin. Toivottavasti näistä kuvista on iloa ja inspiraatiota.

Paljoa kommentteja kuvat eivät varmaan kaipaa. Erilaisilla lehtien muodoilla ja sävyillä, ja ruukkuvalinnoilla saa luotua mitä erilaisempia kokonaisuuksia. Alla oleva istutus oli omaan mieleeni yksi vaikuttavimmista.

Kukka-asetelma erilaisilla lehtien muodoilla ja väreillä

Sitten taas enemmän väri-iloittelua, ja upeasti toisiinsa sointuvaa vaaleankeltaista, sinililaa ja punaista.

Pastellisävyinen kukka-asetelma

Ja ronskimpia värejä, voimakasta aniliininpunaista ja keltaista...

Kukka-asetelma aniliini ja keltainen

Kukka-asetelmissa hyödynnettiin myös kenkiä. Näitä on näkynyt Suomessakin. :)

Käytä vanhoja kenkiä kukkaruukkuina

Sininen ja keltainen yhdistelmä näyttää aina hyvältä kukkaistutuksissa.


Ja upeat vähän venähtäneet orvokit vanhassa puulaatikossa, ei hullumman näköistä vähän boheemimpaan tyyliin.


Ja tummassa laatikossa pastellisävyjä, omaan silmääni viehättävä.


Ja pelargonioita!


Punaista ja valkoista savenvärisessä muovilaatikossa, sopi hyvin mustan kaiteen viereen.

Puna-valko kukkainen kesäkukka asetelma


Lisää punaista ja valkoista, sekin aika pomminvarma väriyhdistelmä.

kesäkukka yhdistelmä

Ja haaleita pastellisävyjä taas, enemmän leikittelyä kukkien varsilla kuin kukkien koolla.


Lomakuvia luvassa jatkossakin, ja välissä todennäköisesti päivitys omalta pihalta. :)

maanantai 21. toukokuuta 2012

Paprikan nuput

Ulkokuvien jälkeen reportaasia sisätiloista, paprikassa on nimittäin nuput! Toisissa blogeissa ovat tainneet jo kukkiakin ja tehdä hedelmän alut, mutta itse olen tähänkin tyytyväinen. :) Paprikan taimia meillä on lähemmäs kymmenen, joten jos pölytys onnistuu, pitäisi satoakin tulla kohtuullisesti. Muutama epävarmuustekijä tässä kuitenkin edelleen on ennen sadonkorjuuta...

Paprikan taimi ja nuput
Paprika New Aces nupullaan
Paprika on lajiketta New Aces, jonka istutin helmikuun puolessa välissä. Taimet kasvoivat helposti. Ainoastaan vähän tuin tuollaisella tikulla, kun näytti että varret taipuvat muutoin mutkalle. Tukikepin kanssa paprikan taimet oikenivat nätisti, ainoastaan yksi Notre Damen kellonsoittaja on jäljellä. ;)

perjantai 18. toukokuuta 2012

Taas sekalaisia kevätkuvia

Alkaa olla se aika, kun on ihmeellistä kulkea kamera kädessä, ja muistikortti ja blogi alkavat täyttyä sekalaisista kuvista.

Kasvilava oli itsestään siirtynyt kasvimaalle ja täyttynyt puoliksi mullalla. Päätimme vuorata laatikon muovilla, ja ottaa sen sitten käyttöön. Kuulemma ei ole vaarallista, mutta käsitellyn puun kosketusta suoraan ruokaan ei suositella. Mitään tänne ei ole vielä päässyt kasvamaan (paitsi todennäköisesti täyttyy rikkaruohoilla) ja kansi kertoo että siitepölyä on viime aikoina laskeutunut.

Kasvilaatikko vuorattu muovilla

Parempi kuva kirsikkapuun nupuista. Nyt jännittää milloin aukeavat ja minkä värinen kukka tulee. Näyttäisi valkoiselta, mutta voisikohan olla sitä ihanaa liilaa mitä kirsikkapuut ulkomailla?

Kirsikkapuu Suomessa

Viime vuonna istutettu karviaispensas on myös tehnyt nuppuja. Tästä ilahduimme valtavasti, koska pensas ei tuntunut ainakaan kasvavan viime vuonna yhtään. Kaiketi karviaiset vain ovat todella hidaskasvuisia.

Karviaispensas ja nuput

Ruiskaunokkipenkissä on reippaita pikkutaimia. Muutoin eivät ole ulkokylvökseni oikein vielä itäneet, porkkanaa lukuunottamatta.

Ruiskaunokki taimet

Ja laventeli näyttää selvinneen talvesta ihan kukkamaassa ilman ihmeempiä peittelyjä. Torimyyjä viime kesänä kehotti hieman laventelia hoivaamaan, mutta aika itsekseen on tuossa saanut olla.


tiistai 15. toukokuuta 2012

Tulppaanit aloittamassa kukintaa

Onpa ollut muutama ihanan aurinkoinen päivä! Scillat ovat pikku hiljaa kadonneet pihalta, narsissit jatkavat ja tulppaanit ovat aloittelemassa. Helmililjojakin on yksi mätäs hevoskastanjan juurella.

upea yhdistelmä narsisseja ja tulppaaneja
Kauniit pinkit tulppaanit ja keltaiset ja valkoiset narsissit

Vaaleanpunainen tulppaani
Kujeita ryytimaalla pinkki tulppaani toisena vuotena ;)

Helmililjat
Helmililjoja on tämä yksi mätäs

Kasvilaatikon laittaminen on jäänyt työkiireiden vuoksi ja saa luultavasti odottaakin ainakin viikon. Sain palautetta kirjoitukseen, että painekyllästettyä lautaa ei saisi käyttää ruuaksi kasvatettavien kasvien rinnalla. Pitänee siis myös miettiä pitäisikö reunat eristää mullasta jollain, ja ensinnäkin selvittää painekyllästyksen vaarat.

Kirsikkapuussakin on jotain nupun omaista.

Kirsikkapuu


perjantai 11. toukokuuta 2012

Lava kasvimaalle

Koko kevään olen puhunut projektista, että pitäisi saada kasvimaalle kasvilava, jonka päälle voisi virittää lasin lämmittämään alkukeväästä ja -kesästä. Pienen painostuksen ja muistuttelun lopputuloksena haettiin lainaan sirkkeli ja rautakaupasta painekyllästettyä lautaa. Alkuperäisenä ideana oli hyödyntää lavakaulusta, mutta itse laudasta tekemällä sai juuri oikean kokoisen. Lasina hyödynsimme vanhaa ikkunalasia, joka taitaa olla peräisin jostain vanhasta rintamamiestalosta.

Tällainen on lopputulos ennen viimeistä asennusta.

kasvilava
Lava kasvimaalle, kuvassa myös toinen nikkarointiprojekti (kuulemma salaisuus)

Lavassa on jalat, joiden on tarkoitus kiinnittää lava maahan, ei siis jää seisomaan tuohon korkeuteen. Pysyisi lava toki muutenkin paikallaan, kun se täytetään mullalla. Lasin saa liu'utettua raolleen. Jos sen haluaisi koholle toisesta reunasta, tulisi alareunaan laittaa sopivat tapit että lasi pysyy paikallaan. Lasi on sen verran iso, että hirveän helppoa sitä ei ole käsitellä.

Tämä lautakasa haettiin lauantaina, nopeasti tuli siis valmista

Puolivälissä oltiin sunnuntai-iltana

Kasvilava toivottavasti pidentää kasvukautta sen verran, että saa muutamia eksoottisempia kasveja viihtymään. Tänä vuonna tähän olisi tarkoitus istuttaa kasvattamani melonin taimet. Jokokohan ne uskaltaisi viedä ulos lasin alle? Toisena vaihtoehtona olen miettinyt, että kuskaisi nyt toukokuuksi muita pikku taimipurkkeja lasin alle kasvamaan, ja toisi melonit ulos vasta kesäkuussa. Onko jollain kokemusta tai hyviä vinkkejä? Toisaalta melonin taimet kasvavat niin matalina pöytää pitkin, että lopulliseen paikkaan istuttaminen tuntuu hyvältä idealta.

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Tarkastuskierros tiluksilla

Upeaa kun iltasella ehtii tekemään kierroksen, niin että valo riittää muutamaan valokuvaan.

Hevoskastanja on avaamassa silmujaan.

hesvoskastanja
Nämä hevoskastanjan silmut avautuvat pian.

Viikonloppuna jaoin rentoakankaalit. Pääsivät kiertämään toistakin omenapuuta.

Rentoakankaali
Jaetut rentoakankaalit

Rikkaruohon (koivun?) siemeniä on joka paikassa, myös uusissa tuoreissa kukkapenkeissä.

rikkaruohon siemenet
Näitä siemeniä oli ilmestynyt ihan joka paikkaan

Ja vähän huonosti perustetussa kukkapenkissä voikukka puskee läpi. Toisaalta kukkapenkki sijaitsee pikkupuun juurella, joten en olisi puun juurten vahingoittamisen pelossa paljoa enempää uskaltanut myllertää.

voikukka kukkapenkissä
Pian kukkii voikukka kukkapenkissä :)

Ja kitkettävää riittää muutoinkin, aika mojova karrikas on päässyt kasvamaan!

karrikas
Huh näiden päälle ei ole mukava astua paljain jaloin

Kallionauhus kasvaa hurjaa vauhtia. Eivät siis pelkät rikkaruohot! :)

Kallionauhus
Kallionauhus

maanantai 7. toukokuuta 2012

Viherpeukalot.fi:stä kaupan päälle liljan sipuleita ja ruusun taimi

Alla oleva kampanja on meneillään Viherpeukalot.fi-nettikaupassa. Nyt kannattaa siis tehdä tarpeelliset tilaukset, niin saa lahjapussin liljan sipuleita kaupan päälle ja nopeimmille lähtee myös ruusun taimi. Nyt on aika istuttaa liljat, seuraavan kerran sitten vasta syksyllä. Alla tiedot kampanjasta.

LILJOJA KAUPAN PÄÄLLE!
Nyt on erinomainen aika tehdä tilaus Viherpeukalot.fi:stä. Kiitoksena tilauksesta saat kauniita liljoja kaupan päälle! Lahjapussissa on 10 sipulia, joiden arvo on 9,95 euroa. Tilauksen yhteydessä tulee lisätä kampanjatunnus LILJA ja valita mieluisin väri kolmesta vaihtoehdosta. Kampanja on voimassa vain 13.5. asti.

300 NOPEIMMALLE TILAAJALLE LAHJA
Liljojen lisäksi Viherpeukalot.fi lahjoittaa 300 nopeimmalle tilaajalle yhden avojuurisen taimen (arvo n. 10,95 €) ruususarjasta. Hurmaavat Viherpeukalot-ruusut kuuluvat ryhmäruusuihin, joiden kukat ovat miedosti tuoksuvia. Ryhmäruusut ovat jatkuvakukintaisia, eli ne kukkivat koko kasvukauden. Ne sopivat tiheän kasvutapansa ansiosta myös maanpeiteruusuksi sekä istutettavaksi ruukkuun. Talvenkestoltaan Viherpeukalot-ruusut ovat kestäviä. Ruusun väriä ei voi valita itse. Ruusut lisätään tilauksiin tilausjärjestyksessä. Kampanjatunnuksella LILJA saat lahjaruusun tilauksen yhteydessä.

Kun ostat tuotteita vähintään 100 eurolla, saat kaupan päälle vielä n. 10 euron arvoisen tilaajalahjan!

Tästä nettikauppaan.


Omassa puutarhassa ovat narsissit nyt kauneimmillaan.



Ja sisällä päästiin nauttimaan omasta sadosta ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Lämpimät vuohenjuustoleivät viimeisteltiin ruohosipulilla. Nam, sopi hyvin yhteen! Leivät pirskotin oliiviöljyllä ja grillasin hunajalla siveltyä vuohenjuustoa niiden päällä grillivastuksen alla muutaman minuutin. Uunista tulon jälkeen päälle balsamicoa, suolaa, pippuria ja ruohosipulia, täydellistä! :)

lämpimät vuohenjuusto leivät
Lämmin vuohenjuustosalaatti: salaattia, kirsikkatomaatteja, leipää, vuohenjuustoa ja ruohosipulia

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Vuoden ensimmäinen metsäretki

Lauantaipäivä kun vähän kirkastui niin lähdettiin Karnaisten korpeen metsäretkelle paistelemaan makkaraa. Upea sää illaksi tulikin, vaikka aamu alkoi niin harmaana ja sumuisena.

karnaisten korpi lohja
Makkaranpaisto laavu on tämän Ahvenalammen rannalla

Laavun viereen on laitettu tänä keväänä uusi linnunpönttö. Asukkaita ei näkynyt, eikä mikään ihme. Taitaa laavulla käydä sen verran meluavaa porukkaa, etteivät linnut viihdy.

linnunpönttö
Linnunpönttö vailla asukkeja

Kuusenkerkkiä tarkkailin myös, niitä ei vielä näkynyt. Tosin meillä on vielä viime vuonna keitettyä kuusenkerkkäsiirappia runsaasti jäljellä.

Isompia kerkkiä odotellessa...

Ja metsä oli täynnä sinivuokkoja ja valkovuokkoja. Tämä sinivuokko oli poikkeuksellisen liila syvänsinisten keskellä.

liila sinivuokko
Liila sinivuokko

lauantai 5. toukokuuta 2012

Katariinan puisto Kotka

Viikko on mennyt niin nopeasti, että nyt vasta ennätän lisäillä kuvia viime viikonlopulta. Puutarhakurssillani vetäjä mainitsi Kotkan puistojensa vuoksi yhtenä parhaista puutarhamatkailukohteista Suomessa. Ennen vappua kävimme Kotkassa ja siellä Katariinan meripuistossa, joka on ehdotomasti vierailun arvoinen.

katariinan meripuisto kotka
Katariinan Meripuisto Kotka

Puistossa on paljon hauskoja yksityiskohtia ja nähtävää. Myös lapsia viihdyttävät esimerkiksi kuvan hiekassa kylpevät virtahevot ja xylofoni, jota voi soittaa rannalla. Puutarhamatkailija voi näin keväällä hakea innoitusta pensasistutuksista ja kivien käytöstä, mielenkiintoista olisi nähdä puisto myös kesällä.

kotka puistot hauskoja yksityiskohtia
Puiston yksityiskohtia

Meri on läsnä joka suunnalta. Katariinan puisto on perustettu vanhaan puhdistettuun öljysatamaan, rakentaminen siellä jatkuu edelleen. Puisto on omalla tavallaan erittäin karu, mutta mielestäni suunnittelu on onnistunut niin että paikasta muodostuu hieno kokonaisuus.

Meri, auringonpaiste ja tuuli (joka ei tosin näy kuvissa...)

Kevään ensimmäiset leskenlehdet panin merkille vasta tuolla puistossa. Erilaiset lammikkosommittelut olivat kauniita ja tykästyin myös graniitista tehtyihin piknikpöytiin. Oli muuten aikamoinen tuuli kun olimme tuolla kävelyllä, siinä ei pahemmin piknikeväitä nautittu.

kivet ja lammikot puutarhassa
Kivien käyttöä ja lammikoita, graniitin sävyjä

Jos tuulta olisi ollut vähemmän, niin ihania istuskelupaikkoja olisi riittänyt. Eikö tämäkin penkki näytä kutsuvalta omassa rauhassaan?

puutarhapenkki

Toinen täydellinen mietiskelypaikka.

katariinan puisto kotka

Kanadanhanhet olivat matkalla. Kauniimpia nuo ovat taivaalla, kuin uimarannoilla vettä likaamassa...


Sellaiset kuvaterveiset Kotkasta. :)

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Maa-artisokkakeittoa Trädgårdsfredag-ohjelman innoittamana

Trädgårdsfredag on lempiohjelmani tällä hetkellä. Sitä voi katsella Yle Areenasta ja uutta tuotantokautta nimellä Trädgårsonsdag svt:n sivuilla, tosin ilman tekstityksiä. Eipä tuosta aina kaikkea ymmärrä, mutta kiva on silti katsella. Puutarhakeskiviikko näytetään ylellä varmaan sitten ensi vuonna, joten silloin voi sitten katsoa ja vihdoin ymmärtää mitä oikeasti tapahtuu. :)

Ensimmäisessä Puutarhaperjantain jaksossa Tareq teki maa-artisokkakeittoa trangialla. Näytti aivan superhyvältä ja yllättäen tuli sitten tehtyä keittoa itsekin. Meidän keitto valmistettiin hellalla ja siihen tuli:

Makoisa maa-artisokkakeitto

1 ps maa-artisokkia (500 g)
2 salottisipulia
1 valkosipuli
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa

Kuullottelin ensin pilkotut sipulit ja lisäsin kattilaan sitten kuoritut ja summittain paloitellut maa-artisokat ja kasvisliemen. Annoin kiehua noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat olivat pehmeitä ja surrautin sitten sauvasekottimella tasaiseksi. Oikeastaan tällä kertaa ei tullut samettisen tasaista, vaan jätin pientä rosoisuutta. Tareqkin teki keiton retkiolosuhtaissa raastamalla maa-artisokat... Viimeiseksi lisäsin kerman, kiehautin vielä ja vispasin vähän kuohkeutta. Ja ai kuinka ihanaa!

Teeleivät ovat myös lähellä sydäntäni ja tein niitä keiton kera. Tällä ohjeella tuli oikein hyviä porkkanateeleipiä. Tein siis alkuperäisen ohjeen mukaan ja jätin huomioimatta nuo blogissa tehdyt muutokset. Tässä vielä ohje muistiin tännekin.

Sydänystävän teeleivät

1 porkkana raastettuna
3 ½ dl vehnäjauhoja 
1 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl maitoa
½ dl öljyä
1 rkl siirappia 

porkkanateeleivät
Porkkanateeleivät

Vielä näistä keitoista ja lämpimistä leivistä nauttii, mutta pian pitää korkata grillailukausi!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Arvonnan voittaja valittu ja vappukuvia pihamaalta

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. On ollut mukava lukea kommenttejanne mitä kaikkea kivaa odotatte ensi kesältä puutarhaharrastuksen parista. Kesän odotus paistoi kommenteista läpi ja tämän päivän auringonpaisteen jälkeen tuntuukin, että kesä on taas askeleen lähempänä. Excelin satunnaislukugeneraattori toimi juuri onnettarena ja arpoi onnelliseksi voittajaksi luvun 32, joka kuuluu PilviPullalle. Onnea onnea! Otathan yhteyttä, niin laitan palkinnon postiin. PilviPullan kommentti ensi kesän odotuksista on myöskin julkaisun arvoinen:

Kahdella arvalla mukana. Ja kesä, mikä mahtava asia. Töissä tällä kertaa koko kesän, missä on positiivisena asiana se, että aiempien vuosien kesälomamatkustelusta poiketen voi hyysätä kukkia ja kasviksia kotosalla. Ehkä eniten odotan viikonlopun aamuisia aamukahvikukkakierroksia, eli sitä että voi aamuauringossa nauttia kasvun ihmeestä.

Aika lailla voisin itsekin allekirjoittaa tuon, kunpa vaan tosiaan muistaisi ja malttaisi joskus vain pysähtyä nauttimaan puutarhasta. Tänään meidän päivän ohjelmamme on nimittäin näyttänyt aika lailla tältä:

kekkilän multaa

Oikeata työn juhlaa siis näin vapun kunniaksi. Heräsin vähän ennen yhdeksää etsimään kukkamaasuunnitelmaani (jota ei ole edelleenkään löytynyt mistään) ja kymmeneltä olin kärryineni ulkosalla. Tuossa jugurttipurkissa on kaikki siemenpussit, mitä ideoin pihalle istutettavaksi tuon tunnin aikana. Kovin suurta vahinkoa en kuitenkaan varmaan saanut aikaan, sillä jätin isot kukkamaahankkeet suosiolla myöhemmäksi.

Kallionauhuksen viereen kylvin palavaarakkautta ja ruiskaunokkia. Jonkinmoinen ympyräsoikio oli istutuksesta tarkoitus tulla. Kallionauhuksen puoli on aika lailla perkaamatta, mutta pienet lehdet siellä sinnittelivät. Viime vuonna kallionauhus valtasi oman tilansa niin, ettei sitä ollut tarpeen kitkeä koko kesänä.

palavarakkaus ruiskaunokki


Kirsikkapuiden juurelle kylvin harjaneilikkaa. Saa nähdä kukkiiko kumpikaan kirsikkapuu nyt toisena vuotena. Meillä on kaksi viime vuonna istutettua makeakirsikkaa, Meelika ja Viljandin keltainen. Molemmat olivat selvinneet talvesta hyvin ja ovat tehneet jo pienet lehtisilmut. Viljandin keltainen oli taipunut hieman vinoon ja sai nyt uuden sidonnan tukikeppiin vanhalla kengännauhalla, saisi tuosta vähän oieta.

viljandin keltainen

Muutamaan leppäkerttuun törmäsin ja toivotin tervetulleeksi kirvoja syömään!



Ja yksi vappukuva vielä. Ei kai vappu olisi mitään ilman kunnon munkkiähkyä. Sen saa ainakin aikaan, kun paistaa puolen litran taikinan kahdelle hengelle. :)

sokerimunkit vapuksi


Olipa kerta kaikkiaan ihana ylimääräinen vapaapäivä. Paljon parempaa ilmaa ei olisi voinut puutarhahommia ajatellen saada ja ulkona ahkeroiminen tuntui todella hyvältä. Huomenna sitten paluu arkeen ladatuin akuin. Mukavaa viikon jatkoa teille!